Бедствено положение е обявено в община Варна заради силния ураганен

...
Бедствено положение е обявено в община Варна заради силния ураганен
Коментари Харесай

Бедствие и жертва във Варна, жълт и оранжев код за опасно време в Източна България


Бедствено състояние е оповестено в община Варна поради мощния ураганен вятър и превалявания, съобщи БНР.

Тежката метеорологична конюнктура докара до загубата на човешки живот. Жена почина, откакто дърво се стовари върху нея. Сигналът за случая е подаден към 21:15 ч. 43-годишна жена е вървяла по улицата, когато дърво се е откършило и е паднало върху нея. Жената е от Каспичан. Според информацията тя е починала на място.

Ураганният вятър и мощният дъжд, тук-там и сняг, затрудняват мощно дейностите на спешните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет региона на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират основни пътни артерии, разрушават инфраструктура и нанасят вреди. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е допустимо свободното напредване. Блокирани са транспортни средства и хора на територията на общината, се споделя в обръщението на кмета на Варна Благомир Коцев. Той е свикал и спешен щаб поради усложнената конюнктура.

Обстановката в област Добрич поради метеорологичните условия се усложнява. Снеговалежът, почнал през вчерашния ден и съпроводен със мощен вятър, продължава и все още.

Затворен за придвижване за коли над 12 тона е път II-29 Добрич-Варна. В региона на Аксаковските баири са закъсали десетки коли, както и към село Стожер. Затворен за придвижване е и пътят Добрич-Генерал Тошево за разчистване.

Специализирана техника и доброволци не престават да оказват помощ на закъсали коли, от Областното пътно ръководство приканват да се заобикалят пътувания.

Предупредителен жълт и оранжев код са  мощ за рисково време в Източна България в неделя. Вятърът към момента ще е мощен и плевел, по Черноморието - ураганен. В Източна България ще бъде облачно с превалявания от дъжд и сняг.

Според синоптичната прогноза в следобедните часове вятърът последователно ще отслабва, преваляванията ще спрат, а облачността и над източните региони ще се раздира. Времето обаче остава студено, а градусите падат под нулата. На места минималните температури ще са сред минус 2° и 3°, а оптималните - сред 5° и 10 градуса.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР