Бедствено положение бе въведено в община Своге заради липса на

...
Бедствено положение бе въведено в община Своге заради липса на
Коментари Харесай

Бедствено положение в община Своге, река изчезна

Бедствено състояние бе въведено в община Своге поради липса на питейна вода, породена от неочакваното прекъсване на притока в река Искрецка. В момента няма водоснабдяване в селата Искрец и Свидня, в Своге и елементи от село Церово. Кризисен щаб, призован от кмета Емил Иванов, се събра да разиска рецесията още в понеделник вечерта. Решено бе да се обезпечат водоноски с питейна вода за 13 000 души от региона. По неотложност ще бъдат осъществени хидрогеоложки изследвания за създаване на сондажи в Своге и засегнатите села. Кризисният щаб разисква и създаване на спешни връзки от съществуващи водоизточници за различно водоснабдяване. Според зам.-кмета на Своге инж. Валентин Михайлов до 3 дни общината може да издържи без вода.

Ден по-рано бяха публикувани фотоси, от които излиза наяве, че вода има единствено на дъното на коритото на реката. По данни на ВиК в Своге при нормален дебит от 130 литра в секунда равнището е спаднало на 30 л/сек. Бързото понижаване на водата в Искрецка е видяно на 15 август, като към 19 ч. тя е спряла изцяло.

Причините за внезапното прекъсване на водоизточника не са изяснени. Една от версиите е обвързвана с особеностите на карстовите реки, които може да изчезнат краткотрайно при разбъркване на земните пластове. Местни поданици настояват, че в предишното река Искрецка е серпантина течението си за към денонощие при мощни трусове - в единия случай водата се е прибирала след 16 часа, в другия - след два дни. Изворът й, който се намира в пещера Душника, в никакъв случай не е пресъхвал. От Риболовен клуб " Балканка " обаче дават друго пояснение, свръзано с това, че НЕК употребява вода от река Искрецка за канал, с който се зарежда каскадата " Петрохан ".

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР