Бедстващите високо в планината коне днес са с 5 по-малко,

...
Бедстващите високо в планината коне днес са с 5 по-малко,
Коментари Харесай

Спасители достигнаха до бедстващите коне в Осогово

Бедстващите високо в планината коне през днешния ден са с 5 по-малко, описаха спасители. Те са починали през последното денонощие, съобщи БТВ.

Спасителната акция стартира рано сутринта. До конете се стига единствено с моторни шейни, по тази причина преди да тръгнат, спасителите прокараха пъртини. Към доброволците се причислиха и от фондация „ Четири лапи”.

„ Има информация, че горе има животни в доста тежко положение, сериозно, надяваме се да можем да помогнем на тях първо с приоритет и тръгваме с всичко нужно за оказване на първа помощ и преглед”, изясни Адра Христова.

Часове лиши на спасителите да стигнат до конете.

„ Най-големият проблем беше мъглата, отново времето, нямахме задоволително ориентири и по тази причина пробвахме от едно място, след това се върнахме и от второто място стигнахме без проблем”, изясни планинският избавител Борис Абаджиев.

„ Мисля, че са към 25 останали, за една нощ още 5 са починали, за жалост. 30 ги преброихме през вчерашния ден, в този момент са 25, вълците са си свършили своето”, заяви планинският избавител Росен Димитров.

Днес притежателят, вместо да е на разпит в полицията, опитал да смъкна конете от планината.

Собственикът на изоставените коне в Осоговската планина не се яви на разпит в полицията Петър Пищалов е получил към 35 000 лева евросубсидии от 2013 година до момента

Експерти от Българската организация по сигурност на храните през вчерашния ден са посетили животновъдните обекти в с. Буново, благосъстоятелност на Пищалов и неговите компании, където са открили умряла крава. По думите на доктор Емил Гъгнев от БАБХ – Кюстендил общото здравословно положение на животните очевидно е било приемливо.

„ Тъй като притежателят не присъстваше в животновъдните обекти, в негово неявяване не можехме да правим по-задълбочени инспекции. Днес е обезпечен екип, който има подготвеност да влезе в обекта и да стартира инспекции, при изискване че притежателят присъства”, добави доктор Гъгнев.

От регионалната дирекция по сигурност на храните настояват, че не имали информация за бедстващи в планината коне. Стадото е било в Осогово изцяло незаконно.

Прокуратурата ще проверява закононарушение от общ темперамент за това, че за животните не са полагани никакви грижи и е имало грубо отношение към тях. Ще проверява и метода за приемане на евросубсидии. За закононарушението се планува затвор от 1 до 3 години, както и санкция до 5000 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР