Бедните в Азия са се увеличили с 68 милиона души след пандемията, се казва в доклада

...
Близо 70 милиона души повече са живели в крайна бедност
Коментари Харесай

Близо 70 милиона души повече са живели в крайна бедност в развиващите се азиатски страни миналата година поради пандемията от COVID-19 и нарастващите разходи за живот, базирано във Филипините развитие каза банка.

Повече от 155 милиона души са страдали от крайна бедност в развиващата се Азия през 2022 г., с 67,8 милиона повече, отколкото ако пандемията не беше настъпила, каза Азиатската банка за развитие (ADB) в доклад, публикуван в четвъртък.

АБР изчисли през 2021 г., че допълнителни 75-80 милиона души са били тласнати към крайна бедност в региона през предходната година в сравнение с прогнозите преди пандемията.

Крайната бедност се определя от Световната банка като живот с по-малко от 2,15 долара на ден въз основа на цените от 2017 г. и коригирани спрямо инфлацията.

Въпреки очакванията за продължаващ напредък в намаляването на бедността, приблизително 30,3 процента от населението на региона – около 1,26 милиарда души – се очаква да живеят с $3,65-$6,85 на ден до 2030 г., каза ADB.

Базираната в Манила развита банка препоръча на правителствата в развиваща се Азия – която обхваща 46 икономики в региона – да укрепят социалното благосъстояние, да подобрят достъпа до финансови услуги, да инвестират в инфраструктура и да подкрепят технологичните иновации, наред с други мерки.

„Азия и Тихия океан стабилно се възстановяват от пандемията COVID-19, но повишената криза на разходите за живот подкопава напредъка към премахване на бедността“, каза главният икономист на ADB Албърт Парк.

„Чрез укрепване на мрежите за социална сигурност за бедните и насърчаване на инвестиции и иновации, които създават възможности за растеж и заетост, правителствата в региона могат да се върнат на правилния път.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР