Бедната западноафриканска страна Мали поиска от ЕС да увеличи подкрепата

...
Бедната западноафриканска страна Мали поиска от ЕС да увеличи подкрепата
Коментари Харесай

Мали поиска повече помощ от ЕС за борба с джихадистите

Бедната западноафриканска страна Мали изиска от Европейски Съюз да усили поддръжката за района на Сахел на фона на поредност екстремистки набези, съобщи Асошиейтед прес.

"Това е конкуренция с времето ", сподели пред кореспонденти след днешната министерска среща в белгийската столица сред Европейски Съюз и страните от Сахел малийският министър на външните работи Тиебиле Драме. Той имаше поради неотдавнашните набези в Централно Мали и северната част на прилежаща Буркина Фасо. Малийският министър прикани "Европа и другите страни по света, които разполагат с нужния инструментариум и се усещат обезпокоени от терористичната опасност " да подхващат дейности. Драме добави, че доста от проблемите на района се изострят от спора в Либия.

Сигурността в Сахел се утежни през последното десетилетие и там постоянно се правят екстремистки набези. През дългите и недобре охранявани граници в района могат елементарно да се придвижват бойци и хора, тръгнали към Европа в търсене на по-добър живот, отбелязва Асошиейтед прес.

В района са дейни няколко групировки, свързани с организацията "Ислямска страна " и Ал Каида. Във видеозапис от края на предишния месец лидерът на "Ислямска страна " Абу Бакр ал Багдади поздрави "братята си " в Буркина Фасо, Мали и други страни по тази причина, че са положили клетва за честност.

Някога мирната Буркина Фасо е все по-дестабилизирана от джихадисти, влизащи през границата с Мали. В неделя незнайни лица нападнаха католическа черква по време на литургия и убиха духовник и петима богомолци. В региона постоянно се отвличат чужденци.

Освен Мали Сахел включва още прилежащите на обхванатата от боен спор Либия Чад, Нигер и Мавритания.

"Ситуацията се утежнява и би трябвало да създадем нещо ", сподели белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР