Бебета и деца до 2-годишна възраст не трябва да се

...
Бебета и деца до 2-годишна възраст не трябва да се
Коментари Харесай

Педиатърът съветва: не водете бебета на плаж

Бебета и деца до 2-годишна възраст не би трябвало да се водят на плаж. Около това мнение няма спор в педиатричната общественост. Противно на публикуваното разбиране, че по този начин детето се „ калява ”, в действителност му се вреди. За Вас плажът е наслаждение, само че за дребното дете той крие риск за здравето, безапелационен е доктор Борис Ангелов - педиатър, шеф на Първо поделение по педиатрия в УМБАЛ Бургас.

Причините педиатрите да недолюбват плажа са няколко - незрялата имунна система на детето, неустойчивост на инфекции, изключително в среда със скупчване на доста хора, несъвършенство на терморегулацията на детския организъм и бързо настъпващи процеси на дехидратация.

Как да пазим децата от летни вируси?

Малкото бебе не понася слънцето и огромните жеги. То може да бъде прегрято и под чадъра или в детската количка със сенник и да получи топлинен удар, даже да не е директно изложено на слънце. Затова, в случай че детето увеличи температура, стане отпуснато и неенергично, стартира да повръща, неотложно потърсете лекарска помощ. Счита се, че най-удачно време за плажуване на деца над 2 години са часовете до 11 и след 17.

И в този момент в детското поделение има кърмачета, приети в болница след прегряване на плажа. Типичен образец – няколкомесечно бебе, изписано от отделението за продължение на лекуването вкъщи, е заведено на плаж, покачва температура, прави фебрилен спазъм и още веднъж постъпва в болничното заведение, показва доктор Ангелов.

Децата до 3 години не би трябвало да се водят на море

Не са редки случаите, в които децата стават пациенти вследствие на родителско нехайство. Един от последните случаи - дете на година и половина изпило почистващ разяждащ препарат. За благополучие майката е реагирала незабавно и единствено бързата интервенция на лекарите е избавила живота му. „ Затова - обезопасете дома си. Всички битови препарати, лекарства, рискови предмети би трябвало да са на недостъпно за детето място. Възрастта, в която децата прохождат и любопитсвото им към околния свят пораства, е изключително рискова.

Годишно през Първо педиатрично поделение минават над 2000 деца. Много от тях се пренасочват от други лечебни заведения. Отделението е желано от доста родители заради обезпечаването на висококачествена педиатрична помощ и опцията за съвещания с разнообразни експерти - невролог, УНГ, офталмолог, инфекционист, хирург, ортопед, интензивист и други По тематиката Пазете децата от жарките лъчи на слънцето през лятото
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР