Бебе с тегло от само 1000 грама получи шанс за

...
Бебе с тегло от само 1000 грама получи шанс за
Коментари Харесай

Чудо! Български лекари поставиха стент на новородения Виктор

Бебе с тегло от единствено 1000 грама получи късмет за живот, след неповторима интервенция, осъществена от столични лекари. Детето се ражда недоносено и със сърдечна малформация в 8-я месец. Кардиолози съумяват да слагат стент на аортата с дребен размер от едвам три и половина милиметра.

Едва поел първите си глътки въздух Виктор към този момент би трябвало да се бори сърцето му да продължи да бие.

Бебето идва в детското поделение на Националната кардиологична болница в сериозно положение, когато е единствено на 5 дни. Нашите експерти се свързват с сътрудниците си от Германия, с цел да обменят опит преди интервенцията, която крие голям риск за живота и рядко се прави даже в международен мащаб.

Екипът на доктор Димитров има не повече от 48 часа, с цел да реши по какъв начин да оперира толкоз дребен пациент. Решението - имплантиране на стент.

“Неговата аорта, където е стеснението, е от порядъка на 3,5 - 4 милиметра, а ние би трябвало да стигнем до този сектор. Обикновено това се прави през артерията на крачето, единствено че при еднокилограмово бебе тази артерия е извънредно дребна и не разрешава да се постави въвеждаща система”, обяни доктор Димитров.

Хирурзи съумяват да обезпечат нетрадиционен достъп през артерията на вратлето. Стентът спясява сърцето на Виктор, само че единствено краткотрайно.

“Живот и здраве, когато доближи 3 кг, това ще стане някъде към 3-месечна възраст, му следва нова интервенция, ново тестване, тъй като аортата пораства дружно с детето и този стент ще му умалее”, сподели докторът.

В момента бебето и майка му са в Пирогов, където след дни следва друга комплицирана интервенция.

“Лекарите прескачат границите на вероятното в личните си специалности и правят неща, които можем да назовем единствено чудо”, сподели майката на дребния Виктор.

“Със сигурност е дребен воин. Има деца, които още в първата година от живота си минават през толкоз доста медицински провокации, каквито на естествените хора не им се случват за цялостен живот”, сподели още доктор Димитров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР