Beatles срещу Rolling Stones – едно от класическите противопоставяния в

...
Beatles срещу Rolling Stones – едно от класическите противопоставяния в
Коментари Харесай

Музикални хроники: Как Beatles написаха „на коляно“ първия голям хит на Rolling Stones

Beatles против Rolling Stones – едно от класическите противодействия в музикалната история, всячески подклаждано от слушатели, медии и анализатори.

Между двете емблематични английски групи съществува конкуренция още от 60-те години и това е несъмнено. Но това не значи, че те са враждували по какъвто и да е метод и в действителност сред тях е имало дружба и взаимна поддръжка. А въпреки всичко приказваме за две от най-популярните и авторитетни банди, основали песни, които в никакъв случай няма да бъдат забравени.

Макар че се конкурират за слушателското внимание в златните си години, те не се възприемат като врагове и Stones получават скъпа помощ от ливърпулските си сътрудници в основен интервал.

Днес песента е освен неудържим евъргрийн, само че и доказателство за плодотворните колаборации на английската сцена през тези години. Наречена I Wanna Be Your Man, тя е написана от водещите композитори на Beatles и за пръв път излиза на 1 ноември 1963 година като сингъл на Rolling Stones. Достига до №12 в класациите на Острова и е считана за мелодията, с която Stones пробиват на сцената и си печелят доста повече внимание от преди.

Основата на композицията са куплетите, измислени от Маккартни, само че те са оставени настрани като незавършена концепция, в която наподобява самият той не вижда задоволително капацитет. Според най-прочутата версия за основаването на I Wanna Be Your Man, Ленън довършва композицията „ на коляно “ и напълно непредвидено в едно студио, до момента в който в ъгъла на стаята Маккартни води неналожителен диалог с Ричардс и Джагър. 

След като обядват дружно и разискват активността си, се повдига тематиката за дефицита на авторски материал на Stones. Съвпаденията не свършват до такава степен: става известно, че Beatles тъкмо същия ден са работили по I Wanna Be Your Man в своето студио.

„ Тогава към този момент се познавахме с Beatles и до момента в който репетирахме, Андрю докара Пол и Джон да се видят с нас “, спомня си Мик Джагър. „ Тогава те бяха доста енергични и интензивно предлагаха собствен материал, споделиха ни, че имат една ария. Изсвириха ни я и ние чухме, че звучи доста комерсиално, а тъкмо това търсехме. Така че я направихме почти в стила на Елмор Джеймс. От цяла безкрайност не съм я слушал, само че несъмнено звучи шантаво, тъй като никой не ни оказа помощ при аранжимента. Обаче стана шлагер и онлайн звучеше ужасно “.

Той твърди, че Beatles към този момент са били записали I Wanna Be Your Man преди да я предложат на Stones, само че са считали крайния резултат за слаб и по тази причина са пробутали композицията на сътрудниците си. Странно е за какво тогава Beatles въпреки всичко издават песента година по-късно и я включват във втория си албум с вокалите на барабаниста Ринго Стар.

„ Песента си беше за изхвърляне. Единствените две версии са изпятата от Ринго и тази на Rolling Stones. Това демонстрира какъв брой значимост сме ѝ придавали. Нали е ясно, че не бихме им дали нещо изключително положително? “, язвително разяснява Ленън.

Пол Маккартни се изрича надалеч по-дипломатично, когато си напомня историята: „ Бяхме другари с тях и просто си помислих, че I Wanna Be Your Man доста ще им отива и ще бъде подобаваща. Знаех, че вършат неща в стила на Бо Дидли. И свършиха доста добра работа с тази ария “.

В последна сметка, разликите в двете версии показват задоволително ясно стиловите разлики сред Beatles и Stones, само че по-важното е, че и двата записа имат огромна стойност и свързват вечно именитите групи – без които през днешния ден музиката нямаше да е същата.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР