Бе прието , ядрената енергия и производството на енергия от

...
Бе прието , ядрената енергия и производството на енергия от
Коментари Харесай

Радев: ЕС призна атомната енергетика за зелена и чиста, можем да я развиваме

Бе признато, нуклеарната сила и производството на сила от природен газ да бъдат приети като " зелени " сили. Въглищата към момента имат значимо място като базова мощ. Това съобщи президентът пред публицисти в Брюксел след съвещание на Европейския съвет.

Това дава вероятност на България да продължи да развива нуклеарната си енергетика и планове за сила от природен газ, уточни Румен Радев. Президентът прикани да се направи доста ясна разлика, от една страна сред базови мощности - каквито са нуклеарната сила, въглища и газ, и въпреки това възобновимите източници.
 Андрей Живков: Нормално е да продължим развиването на нуклеарната енергетика Андрей Живков: Нормално е да продължим развиването на нуклеарната енергетика
В момента Европа е в обстановка, в която дава безспорната независимост всяка страна сама да взема решение за нуклеарната си политика. Ядрената сила...

По думите му Зелената договорка е нужна и би трябвало да се стремим към зелената сила, само че тя е 38% от енергийния микс на Европейски Съюз, 26% към момента идват от нуклеарна енергетика, 16% - от газ, а 13% – от въглища. " Докато ние не намерим устойчиви решения на главния проблем по какъв начин в действителност евтината, екологично чиста сила от ВЕИ да се съхранява, не можем да „ задраскаме “ нашите базови мощности. Те дават непоклатимост и самостоятелност в енергийния микс ", съобщи Румен Радев и уточни, че актуалната рецесия е върнала фокуса към тематиката.

„ Докато сме подвластни от цените на газа на интернационалния пазар, ние би трябвало да обърнем по-голямо внимание на тези базови мощности “, уточни президентът. По думите му построяването на стратегическа самостоятелност включва енергетиката, включително нуклеарната сила и въглищата. Президентът уточни, че Европейски Съюз не се ангажира с съответна финансова помощ в обстановката с растящите цени на природния газ и електрическата енергия, само че е дал рекомендации и отговорността остава напълно за страните членки и техните финансови благоприятни условия.

„ Единственото финансово измерение като някаква мярка, и то може да бъде политически инструмент в ръцете на Европейска комисия, е това, което предложих доста ясно – да се отстрани или най-малко да се понижи цената на излъчванията на парникови газове, с цел да може по този метод изключително за страните като България, в които въглищата имат забележителен дял от микса, да има действително облекчение “, съобщи Румен Радев. Прието бе предлагането на България, Чехия, Полша, Унгария да се извърши инспекция на пазарите на електрическа сила и газ и на пазара за системата за търговия с излъчвания. „ Ако се открият нередности, би трябвало да могат да се вземат ограничения. Очакваме този отчет да излезе през ноември. Целта е да се ограничи спекулата на тържищата “, съобщи Румен Радев. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР