БДЖ води разговори с производителя на локомотивите Шкода за тяхната

...
БДЖ води разговори с производителя на локомотивите Шкода за тяхната
Коментари Харесай

БДЖ ще възложи модернизация на локомотивите, за да могат да се движат със 160 км/ч

БДЖ води диалози с производителя на локомотивите " Шкода " за тяхната рационализация, с цел да могат да се движат със 160 км/ч. Това заяви Министерството на превоза след днешната кръгла маса по план " Закупуване на нов преносим състав за потребностите на БДЖ и вложенията в националната железопътна инфраструктура ".

Предвижда се след ремонта експлоатационната валидност на локомотивите да се удължи с 20 години. Планът е приблизително всяка година до 2022 година да се правят по 15 капитални ремонта годишно.

Планът на новото управление на железницата, което встъпи в служба при започване на годината, отказвайки се да купи нови влакове за близо 650 млн. лева, е да достави до края на тази година 100 вагона втора употреба, употребени до момента от " Дойче бан ". По първични калкулации, нужната инвестиция ще бъде по-ниска от тази за реновирането и модернизирането на личните вагони, се споделя в известие на сдружението.

До 2022 година се плануват усилени поправки на преносимия състав, тъй че да няма дефицит на вагони, мотриси и локомотиви на дневна база. Ремонтът на 46 мотриси " Сименс - Дезиро " ще обезпечи пътуванията по крайградските линии за идващите 12-13 година

Планът за времето до 2030 година включва още тази година да се разгласи поръчка за доставка на 10-15 бр. мотриси за междинни дистанции, а по-късно и на 30 до 50 бр. нови, модерни вагона за 160 км/ч. Разчетите са, че с това ще се обезпечат над 4000 места за пътуванията на междинни и дълги дистанции, които по улеснение и време да конкурират автомобилния превоз.

Доставката на първата част от новия преносим състав по първични изследвания и с оглед натовареността на международния ЖП пазар се чака не по-рано от средата на 2023 година Планираната инвестиция е в размер на повече от 100 млн. евро, разсрочена уместно в границите на 7 години, без да затруднява финансовото положение на сдружението.

За времето след 2030 година се възнамерява подготовка за поетапна замяна на мотрисите " Сименс Дезиро " и на вагоните и локомотивите за транснационалните линии, които са достигнали крайния си експлоатационен запас.

Министърът на превоза Росен Желязков означи, представен от пресслужбата си, че националният железопътен транспортьор би трябвало да убеди обществото, че се развива във възходяща наклонност, с цел да резервира единствената и лидерска позиция в пътническите транспорти с цел да бъде доставчикът на тази съществена услуга по контракт с страната и след 2024 година, когато пазарът ще се либерализира.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР