БДЖ умишлено съсипва компания, в която държи половината от собствеността,

...
БДЖ умишлено съсипва компания, в която държи половината от собствеността,
Коментари Харесай

БДЖ умишлено съсипва компания, в която държи половината от собствеността

БДЖ съзнателно унищожава компания, в която държи половината от собствеността, с цел да обезпечи бизнес на друга компания в която няма дял. Това съобщи пред OFFNews икономическият шеф на предприятието за ремонт на локомотиви " БДЖ-Кончар " Стоян Павлов.

Случаят е повече от неуместен, защото става дума за едно от работещите предприятия у нас, в което сътрудник на държавната ни компания е непознат вложител.

" БДЖ-Кончар ", която е учредена през 2001 година по гледище на тогавашния министър председател Иван Костов.

По това време държавните ни железници имат подписан контракт с хърватското сдружение " Кончар " за рационализация на 30 от локомотивите на компанията. Идеята на основаването на българо-хърватският джойнт венчър е повече от добра - вместо локомотивите да пътуват до Загреб за ремонт (около 130 000 лв. е разходът за превоз до такава степен на един локомотив), то задграничният сътрудник да даде неповторимата си технология за ремонт на старите румънски и чешки на БДЖ на смесено дружество в София и по този начин част от приходите да остават в България.

Според учредителния контракт БДЖ обезпечава индустриални халета, а хърватите - ноу-хау и обезпечават средствата за ремонт на потрошените бараки на националния жп транспортьор.



Преди месец обаче от държавната жп компания запечатват достъпа до завода под претекст, че релсите, които водят до него са остарели и че се нуждаят от незабавен ремонт. Такъв обаче няма, а предприятието не работи, няма доходи и не може да се издължава към Националната организация по приходите.

" Единствената причина да ни се основават проблеми е, че желаят да ни изгонят от помещението, което заемаме, с цел да настанят там конкурентната компания " Жп Транкция ", безапелационен е Павлов.

Това сдружение бе лицензирано неотдавна, а негов притежател е някогашен сътрудник в частна компания на настоящия шеф на Изпълнителна организация " Железопътна администрация " Веселин Василев. " Жп тракция " е настанена в прилежащото хале на " БДЖ-Кончар " и макар че до него водят безусловно същите релси, то те не са прекратени за " незабавен ремонт ".

Според него управлението на държавните железници играе в комбина с частното дружество, а задачата е сдружението, в което страната има дял от 49% да банкрутира.

Павлов признава, че " БДЖ-Кончар " е изправена до стената и че без подпомагане от страна на страната компанията мъчно ще оцелее.

" Пречи ни се да работим и изискуем осигуровки към този момент за 4 месеца. Писахме до премиера Бойко Борисов за казуса, само че нямаме никакъв отговор ", изясни икономическият шеф на предприятието.

До 2008 година връзките сред българските железници и хърватския им сътрудник са съвършени, само че по-късно стартират разногласия. БДЖ упорства да получава наеми за халетата, а " Кончар " вади отсреща фактури за осъществени вложения, които би трябвало да бъдат поделени сред двете страни. Започват дългогодишни каузи, които в последна сметка са в интерес на дъщерното сдружение. 

Извън всякаква логичност държавните железници стартират серия от дейности, с които да затворят личната си компания. Първо се вършат опити да бъдат спрени тока и водата на БДЖ-Кончар. Те се провалят и следва още по-радикално решение - компанията се слага под блокада като се прекъсва жп линията, която води до халето. Така няма по какъв начин да влязат нови локомотиви за ремонт и се " арестуват " два на частния транспортьор " Демократична България Шенкер ".

До дни се чака посолството на Загреб в София да излезе с публично мнение по проблема.

Ето по този начин е изглеждало халето в Подуене преди да проработи смесеното дружество в него.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР