БДЖ – Пътнически превози“ официално финализира процедурата по пряко договаряне

...
БДЖ – Пътнически превози“ официално финализира процедурата по пряко договаряне
Коментари Харесай

БДЖ официално избра Deutsche Bahn за покупката на вагоните втора ръка

„ БДЖ – Пътнически транспорти “ публично завърши процедурата по директно договаряне за покупка на 76 вагона втора употреба, които бяха контрактувани от министъра на превоза Георги Гвоздейков и Deutsche Bahn. Без изненади Комисията е провела договаряния и класира като реализатор поделение на немските железници - DB Fernverkehr AG.

Решението е подписано на 26 март от шефа на държавното пътническо сдружение инж. Венцислав Славков. Припомняме, че процедурата започва при започване на март, като основната цел бе да официализира започнатите преди този момент договаряния сред министъра и немските железници. 

Както Economic.bg заяви преди седмица ценовото предложение на немските железници е по-високо с към 743 хиляди лева от в началото оповестената планирана цена. От пресцентъра на отрасловото ведомство обясниха, че това е по този начин поради реализирана договореност превозът на вагоните да бъде проведен от изпълнителя. Сега това се удостоверява и от протоколите към процедурата.

От документите, качена в ЦАИС, излиза наяве, че договарянията сред БДЖ-ПП и представителите на DB Fernverkehr AG са извършени на 21 март. В тях се показва

участникът посочи, че препоръчаната цена е единствено и извънредно за БДЖ-ПП, като същата няма аналог в Европейски Съюз и като такава тя не търпи смяна. “

Крайната цена, на която БДЖ-ПП, ще закупи вагоните е в размер на над 30.4 млн. лева без Данък добавена стойност. Допълва се, че в хода на договарянията е установено, че препоръчаната цена от участника обгръща два съставния елемент:
Цена за придобиване – малко над 391. 1 хиляди лева без Данък добавена стойност за вагон, като общата стойност на всички вагони е малко над 29.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Толкова бе и в началото оповестената планирана стойност.Съпътстващи разноски по доставка до България – малко над 743 хиляди лева без Данък добавена стойност.
Компанията и участникът се споразумяха, че в контракта ще бъде основан нов член, касаещ осъществяването и заплащането на втората активност, като същата ще бъде заплатена в обособена банкова сметка “, се показва в документите.

Върху цената за придобиване няма да се начислява Данък добавена стойност, защото за вътрешнообщностно придобиване на артикули от страни членки на Европейски Съюз се ползва режима за назад начисление и за доставчика Данък добавена стойност ставката е нулева.

Към контракта ще бъде прибавен график, касаещ периодите на заплащане и доставка. Всичките 76 вагона ще дойдат на четири партиди, всяка по 19 вагона. Периодът на заплащане на първата партида ще е сред 15-19 април, а всяка последваща ще е в интервал на две седмици след предшестващата я. Доставката на всяка партида ще стартира до три работни дни след заплащането й.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР