БЧК напомня, че високите температури през летните месеци могат да

...
БЧК напомня, че високите температури през летните месеци могат да
Коментари Харесай

БЧК съветва как да се предпазим от горещините

БЧК припомня, че високите температури през летните месеци могат да слагат в риск здравето и живота на всеки, изключително на възрастните, хронично болните и децата. За да се предпазите, избягвайте излизането на открито в най-горещата част на деня, а в случай че излизането е неотложно, стойте на сянка и носете шапка и светли облекла. Използвайте крем с висок слънцезащитен фактор и пийте задоволително течности. Ако почувствате неразположение, неотложно потърсете здравна помощ.

Какви могат да бъдат провалите от прегряване и по какъв начин да реагираме?

Топлинен синкоп - ненадейно уголемение на кръвоносните съдове и занимателен пулс. Възникналият от това спад на кръвното налягане провокира кратковременна хипоксия на мозъка. Последицата е къса загуба на схващане (синкоп). Мерки: поставете потърпевшия в легнало състояние и вдигнете за малко краката нависоко.

Топлинно безсилие - може да бъде разпознато по бледата, студена и потна кожа, ускорения пулс, спада на кръвното налягане, естествена, до леко нараснала телесна температура, мускулни конвулсии (крампи). В някои случаи са вероятни прилошаване, повръщане, безпокойство. Мерки: поставете краката в студена вода и приемайте течности при леките случаи без гадене и замъглено схващане. При несигурно кръвообръщение и разстройване в съзнанието, потърсете здравна помощ.

Топлинен удар - нарушава се температурната регулация на тялото. То се настройва за формиране на пот, стига се до задържане на топлота. Телесната температура се повишава непрестанно. Може да бъде разпознат по изначало сухата, гореща, алена кожа, която по-късно става сиво-синкава, повишава се телесната температура, появява се гадене, виене на свят, главоболие, форсират се пулсът и дишането, замъгляване или загуба на схващане. Мерки: изстудяване на тялото, с леко издигната горната част, подаване на О2, надзор на пулса.

Слънчев удар - при интензивно слънчево облъчване на непокрита глава се стига до дразнения на мозъчната кора. Симптомите постоянно пораждат със забавяне, а като последица може да се развие мозъчен оток с повишение на вътрешното налягане. Особено рискува група са деца и хората с гола глава. Можем да разпознаем слънчевия удар по алената, гореща кожа на главата, прилошаване, повръщане, виене на свят, болки и стягане в челото, ускорение на пулса, намаляване на кръвното налягане, замъгляване или загуба на схващане. Мерки: слагане в студена вода (лед), горната чат на тялото - леко издигната, изстудяване на главата с влажни кърпи, подаване на О2, надзор на пулса.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР