BBC помага за освобождаването на предполагаеми мигранти, блокирани в хладилен камион

...
Шест предполагаеми мигранти бяха спасени от задната част на камион
Коментари Харесай

Шест предполагаеми мигранти бяха спасени от задната част на камион във Франция, след като BBC помогна да бъдат проследени и да предупреди полиция.

Четирите виетнамки и две иракчанки бяха блокирани вътре, паникьосани и трудно дишащи. Един от тях говори с BBC от вътрешността на камиона.

BBC след това помогна да се свърже с полицията, която спря камиона.

Френската полиция арестува шофьора и сега започна разследване на предполагаема група за нелегална имиграция.

Ето историята на какво се случи.

Около обяд в сряда екранът на телефона ми светна. Това беше съобщение, което гласеше: „Има хора, които пресякоха границата от Франция за Англия в хладилен микробус“.

Преди да успея да прочета съобщението, получих обаждане.

"Ти ли си в Европа? Моля, помогнете, спешно е", прозвуча паникьосан глас.

Цял ми беше студен. Трагичната история на 39 виетнамски мигранти, открити мъртви след задушаване в ремарке на камион през 2019 г. в Есекс, беше все още прясна в съзнанието ми.

Трафикант на хора затвори над 39 смъртни случая на мигранти

Не знаех кой е обаждащият се, но вярвах, че ме познава от времето, когато отразявах смъртта на камиона в Есекс като много виетнамци се обърнаха към мен по това време.

Зададох няколко въпроса на обаждащия се, но бързо се разочаровах, че не мога да получа необходимата информация.

Ето какво научих - имаше група от около шест души, които се криеха в камиона, номерът на регистрационния му номер беше неизвестен, както и местоположението и посоката, в която се движеше.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Всичко, което знаех в този момент от това, което ми каза обаждащият се, беше, че превозното средство е във Франция, но изглежда се е обърнало и вече не се движи към първоначалната си дестинация - границата с Англия.

Казаха ми, че шестте жени са в багажника на камиона и че климатикът е започнал да се включва. Тези вътре бяха много студени и изпадаха в паника.

Но все пак успяха да се свържат с външния свят и обаждащият се свърза един от тях с мен.< /p>

"Толкова е студено, че [охладителят] продължава да духа", написа ми момиче от камиона, който превозваше банани. Тя каза, че камионът е бил запечатан с железен прът.

Тя също така ми изпрати два кратки видеоклипа, показващи сцената вътре.

Един видеоклип показва тъмно отделение и подредени до покрива бяха картонени кутии с плодове, оставяйки само няколко десетки сантиметра място, за да могат да седят на пода. Чу се кашлица и млад женски глас каза на гладък английски: „Не мога да дишам.“

Момичето ми каза, че са се качили в камиона на около 00:30 предната вечер. Оттогава те бяха прекарали повече от 10 часа там и започнаха да се чувстват неспокойни, когато данните за местоположението им на телефона им показаха, че камионът е променил посоката си.

Без много време за да мисля, се свързах с колеги от BBC News и репортери, живеещи във Франция. По същото време беше информиран и репортер на френския вестник Le Monde в Лондон, който незабавно алармира колегата си в парижката редакция, специализирана в имиграцията.

Проследяване на камиона

Момичето успя да сподели GPS местоположението си на живо с мен от който видях, че камионът беше на магистрала E15, близо до Драче, северно от Дижон.

След това помолих колега във Франция да ми помогне да се свържа с най-близкото полицейско управление до камиона и те успяха да се свържат с тях и да изпратят подробностите, които имахме.

Момичето не успя да се обади от вътрешността на камиона . Не ми е ясно защо не, но може да се дължи на вида SIM карта, която тя използва.

Събрахме цялата необходима информация и непрекъснато изпраща актуализации за местоположението на превозното средство до Pham Cao Phong, журналист на свободна практика в Париж, както и до екипа на BBC News в Европа и френската полиция.

Изведнъж , споделянето на местоположението беше прекъснато - бях загубил камиона.

Но момичето все още успя да ми изпрати съобщение. Тя ми каза, че климатикът е изключен - и става трудно да се диша.

"Толкова сме задушени", написа тя.

Заклещен в тясното пространство, което видях в краткия видеоклип, се страхувах, че няма да имат много време да издържат.

Опитах се да ги успокоя, като им казах да запазят спокойствие, да се опитат да не говорят, за да спестят въздух, и че полицията ще дойде много бързо.

Погледнах нервно екрана на компютъра и след това телефона си в очакване на новини.

Полицейско прихващане

След като поговорихме известно време, разбрах, че преди да се кача в камиона, три от спътниците на момичето решили да не дойдат с нея. Не съм сигурен защо са взели това решение, но направиха снимка на регистрационния номер на камиона.

Снимката показваше, че има ирландски регистрационни номера, и на телефона си успях да видя местоположението му отново.

Френската полиция в региона Рона ни каза, че е установила местоположението на автомобила и го е прихванала.< /p>

Изпратих й съобщение, но не мисля, че е чела съобщенията ми - полицията трябва да е пристигнала и да е конфискувала телефона й.

Четиримата виетнамци казват, че са се качили в камиона с обещанието, че ще бъдат откарани безопасно до Англия.

Що се отнася до мен, аз изпитаха облекчение, знаейки, че вече са в безопасност във Франция. Те са в безопасност, казах си, това е най-важното нещо.

Около 17:00 часа местно време (16:00 BST), френският прокурор Леатисия Франкарт в Villefrance sur Saone съобщи, че превозното средство се е оказало от Литва и че шофьорът е разследван. те са непълнолетни, а другите две жени са от Ирак.

Защо след трагедията с 39 смъртни случая в Есекс през 2019 г. все още има млади момичета от Виетнам да се качите отзад на камион, за да пресечете границата? Не мога да намеря окончателен отговор.

Допълнителен репортаж от Mattea Bubalo.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР