Базирайки се на финансови , а не на медицински анализи,

...
Базирайки се на финансови , а не на медицински анализи,
Коментари Харесай

А. Тончева: Мораториумът върху реимбурсирането на новите лекарства е групова безотговорност

Базирайки се на финансови, а не на медицински разбори, Народното събрание гласоподава на второ четене едногодишен мораториум върху заплащането от касата на нови медикаменти. Това накара недоволните от решението да провеждат митинг на 9 декември  от 11 ч. на площад Народно заседание в София, защото съгласно тях мораториумът е пагубно решение, че те няма да имат достъп до утвърдени по света към този момент и настоящи диагностични и лечебни процедури, с цел да се спестят 25 млн. лева от бюджета на НЗОК.За предаването " Хоризонт до обед " Антоанета Тончева генетик, който се занимава с молекулярна и здравна генетика в Германия дефинира гласуването като " групова безнаказаност ", която касае хиляди човешки ориси.
Никъде в Закона и в съответните правилници и наредби не е записано кои болести и кои пациенти попадат под тези ограничавания и каква е тъкмо повода. Много елементарно е да напишеш фразите " Нови диагностични и лечебни процедури " и да кажеш, че мораториумът ще важи единствено за 2018 година, като през 2018 може да се гласоподава сходно нещо, което да важи за идната, за по-следващата... Става дума и за това, че има голям брой болести, не всички, от които обаче са редки.Тук приказваме за пациенти с автоимунни болести, които са извънредно доста и разнородни по вид  като ревматоидния артрит, с извънредно острата му форма, която се проявява в детска и тинейджърска възраст, приказваме за рецидивиращи онкологични болести, какъв е да вземем за пример меланомът - рак на кожата, приказваме за рядко и неизличимо онкологично заболяване, какъвто е мултипленият миалом, за рецидивиращ рак на гърдата и по този начин мога да изреждам часове наред разнообразни типове болести. Всички тези хора, за които вярата за възстановяване качеството на живот, продължение продължителността на живота, не с месеци, а с години, основано на нови типове лекарства и лечебни схеми, които се създават по света и към този момент са настоящи и потвърдено ефикасни,  всички тези пациенти ще бъдат лишени от достъпа до този тип терапия заради простата причина, че, първо, няма да се реимбурсира от Здравната каса и, второ, производителите няма да имат интерес да поддържат пазар на подобен тип лекарства в България, тъй като те са прекомерно скъпи, с цел да могат хората да ги платят от джоба си.

Аз считам, че доста се бъркат понятията " нови " и " пробни ". Тази теза сега се пробват ръководещите ни  да я насаждат в обществото. Както и се пробват да поведат една борба сред истински лекарства и генерични...
Тончева  подчерта, че отказвайки на пациентите достъп до избрани лекарства, страната ги принуждава да станат контрабандни вносители на медикаменти и да живеят в непрекъснат смут какво ще се случи с пратката или с тях. 
Част от тези 17 медикамента, които в действителност изпадат от бюджета, те са безусловно нови за България, само че са към този момент настоящи и работещи по света и в действителност до момента лекуване на болесттите на пациентите, които биха се употребили от тези лекарства, действително не е било прилагано. Например за остра, неконтролируема форма на астма. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР