Базираният в Китай собственик на TikTok ByteDance започва да се

...
Базираният в Китай собственик на TikTok ByteDance започва да се
Коментари Харесай

Собственикът на TikTok се изправя срещу Meta в битка за пазара на VR очила

Базираният в Китай притежател на TikTok ByteDance стартира да се бори за пазарен дял в пространството за очила за виртуална действителност, което Meta Platforms дефинира като сериозно за бъдещето си.   Преди две години ByteDance купи китайския стартъп за направа на VR очила Pico, което постави началото на нов фронт в конкуренцията на китайската компания с Meta, чиито услуги в Instagram и Фейсбук се борят за консуматори и рекламни долари против TikTok.   Оттогава доставките на очила на Pico са скочили, трансформирайки го в дребния, само че бързо възходящ съперник на Meta. Въпреки че Pico не продава потребителските си очила в Съединени американски щати, компанията си извоюва второ място на международния пазар, сочат данни на промишлеността, представени от The Wall Street Journal.   Мета държеше 90% от пазарния дял преди към година, съгласно International Data Corp. До третото тримесечие на 2022 година – последният интервал, за който има налични данни – пазарният ѝ дял е понижен до към 75%. За същия интервал пазарният дял на Pico се е нараснал повече от три пъти до към 15%. Никой различен производител на VR очила не държи повече от 3% от пазара.   През 2021 г Марк Зъкърбърг преименува Фейсбук на Meta, с цел да затвърди залога си за развиване на метавселената, в която прекарването значително се осъществя посредством VR очила.

Компанията влага доста в тази идея, като в последните си тримесечни резултати съобщи, че има повече от 200 приложения на своите VR устройства и всяко е генерирало над 1 милион $ продажби, макар че общите доходи в сегмента Reality Labs на Meta са намалели със 17% заради по-ниските продажби на Quest 2.   Доставките на очила на Meta през третото тримесечие на 2022 година са намалели с 48% по отношение на година по-рано, демонстрират данните на IDC. Pico на ByteDance е единственият производител на VR очила, който увеличaва доставките на пазара, оценен на 4 милиарда $ към 2022 година   Навлизането на ByteDance на пазара на VR очила идва в сложен миг за компанията. Тя е на мушката на публични лица и политици в Съединени американски щати, които показаха опасения, че китайското държавно управление може да употребява данните на TikTok, с цел да шпионира американците. Приложението е неразрешено за прилагане на устройства на федералното държавно управление, а някои чиновници на администрацията на Байдън желаят да се опитат да принудят TikTok да бъде продаден на американска компания.   Pico предлага очила за персонална приложимост в Европа и Азия – пазари, които са благосклонни към  устройства от китайски компании, отбелязва WSJ. Потребителите на тези пазари гравитират към Pico частично поради нарастването на цената от 100 $ на Quest предходната година, споделя Джитеш Убрани, управител проучвания в IDC.   След нарастването Quest 2 на Meta коства 399 $. Meta пусна и новите Quest Pro през октомври, чиято цена дребно е 1500 $. Основните потребителски очила на Pico се продават на дребно за почти 450 $. Pico се предлага и на някои пазари в чужбина, където устройството на Meta не участва, споделя Убрани.

Последните данни не отразяват продажбите на най-новите потребителски очила на китайската компания Pico 4, които получиха удобни мнения през октомври. " На-малкото чакаме увеличението на инерцията им през четвъртото тримесечие ", прибавя Убрани.    Конкуренцията ще става все по-разгорещена - чака се Apple да пусне очила за добавена действителност по-късно тази година, а Microsoft предлага очила за смесена действителност за бизнеса, наименуван HoloLens. Така пазарът може да се трансформира в промишленост за 16 милиарда $ до 2026 година, съгласно IDC.   Стабилното предложение на приложения е от жизненоважно значение, с цел да направи VR платформите привлекателни, а Pico към момента е при започване на разширение на каталога си. Той има към 250 налични приложения – спрямо повече от 400 в магазина на Quest.   Pico е учредена през 2015 година, се споделя на уеб страницата ѝ, и в началото се концентрира върху очила за бизнес приложимост. През май 2022 година, след придобиването ѝ от ByteDance, Pico разгласи, че ще стартира да продава потребителски устройства в Европа и в цяла Азия. Преди това компанията продаваше единствено потребителски очила в Китай. Pico също по този начин продава очила от по-висок клас за бизнес приложимост, които се оферират в Съединени американски щати, както и на други пазари по света.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР