Базираният в Близкия изток Пети флот на ВМС на САЩ

...
Базираният в Близкия изток Пети флот на ВМС на САЩ
Коментари Харесай

Стимул! Пети американски флот предлага награди до 100 000 долара за информация за оръжия и дрога в Близкия изток

Базираният в Близкия изток Пети флот на Военноморски сили на Съединени американски щати стартира да предлага награди за информация, която би помогнала на моряците да прехванат оръжия, опиати и други противозаконни колета в района на фона на напрежението към нуклеарната стратегия на Иран и въоръжаването на йеменските бунтовници хуси от Техеран, заяви Асошиейтед прес.

Макар да заобикаля да загатва непосредствено Иран, решението на Пети американски флот да предлага пари и други облаги за потребна информация в Персийския залив и други стратегически водни пътища може да усили натиска върху потока от оръжия към хусите, до момента в който в Йемен към момента има несигурно помирение.

Хусите към този момент заплашиха новата съюзническа оперативна група, проведена от Пети флот в Червено море, макар че от началото на действието ѝ не е имало нахлуване от страна на подкрепяните от Иран сили против флота.

Междувременно Пети флот твърди, че той и сътрудниците му са конфискували опиати за 500 млн. $ единствено през 2021 година - повече от четирите предишни години, взети дружно. Бойната формация също по този начин е прехванала 9000 оръжия за същия интервал, което е три пъти повече от броя на иззетите през 2020 година

Новата самодейност на Пети американски флот започва посредством Програмата за награди на министерството на защитата, в границите на която военнослужещите оферират пари и облаги за информация на бойните полета в Афганистан, Ирак и на други места след офанзивите на Ал Кайда от 11 септември 2001 година Тъй като сухопътните боеве в района значително са спрели, Пети флот реши да се опита да употребява програмата, до момента в който патрулира по водните пътища на Близкия изток.

Говорителят на Пети американски флот Тимъти Хокинс съобщи, че оператори, владеещи арабски, британски и фарси, ще обслужват гореща линия, а Военноморските сили ще одобряват информация и в допълнение онлайн на персийски и пущу. Плащанията могат да доближат до 100 000 $ или равностойността им в транспортни средства, лодки или храна за информация, която включва и данни за планувани набези против американци, сподели Хокинс.

Програмата за награди бележи най-новата самодейност под управлението на вицеадмирал Брад Купър от Пети американски флот, който предходната година започва и работна група за безпилотни самолети на фона на напрежението с Иран.

Другото изпитание на Купър, оперативната група за Червено море, в предишното провокира рецензии от страна на хусите. Бунтовническата формация, която неведнъж е отричала да получава оръжия от Иран, не отговори на молбата за коментар по отношение на новата стратегия на Военноморски сили, показва АП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР