Базираната във Австрия Renalfa IPP ще придобие втория по големина

...
Базираната във Австрия Renalfa IPP ще придобие втория по големина
Коментари Харесай

Вторият по големина вятърен парк в България ще има нов собственик

Базираната във Австрия Renalfa IPP ще придобие втория по величина вятърен парк в България от швейцарската група Alpiq - централата " Ветроком " край Казанлък с потенциал от 72.5 мВт. Останалите дъщерни сдружения на Alpiq в България - доставчикът на услуги по употреба и поддръжка Alpiq Wind Services и търговецът на електрическа енергия Alpiq Energia Bulgaria - ще бъдат добити от български сдружения от групата Renalfa.Сделката към момента следва да бъде утвърдена от Комисията за защита на конкуренцията, като се чака придобиване да завърши до края на 2023 година Страните споделят, че са се споразумели да не разкриват покупната цена.

Базираната във Австрия Renalfa IPP ще придобие втория по величина вятърен парк в България от швейцарската група Alpiq - централата " Ветроком " край Казанлък с потенциал от 72.5 мВт. Останалите дъщерни сдружения на Alpiq в България - доставчикът на услуги по употреба и поддръжка Alpiq Wind Services и търговецът на електрическа енергия Alpiq Energia Bulgaria - ще бъдат добити от български сдружения от групата Renalfa.

Сделката към момента следва да бъде утвърдена от Комисията за защита на конкуренцията, като се чака придобиване да завърши до края на 2023 година Страните споделят, че са се споразумели да не разкриват покупната цена.

Тъй като сходни покупко-продажби са необичайност за българския пазар е мъчно да се каже ориентировъчно за каква сума става дума. Последно, през 2021 година, швейцарска МЕТ купи 60-мегаватовия вятърен парк край Суворово от испанската група Enhol, като тогава импровизирано се знаеше, че договорката е за 50-60 млн. евро.
Какво се продава
Alpiq Holding построи вятърния парк " Ветроком " на билото на Стара планина край Казанлък в интервала 2010-2012 година, като той разполага с 29 турбини и е към този момент в употреба от повече от 10 години. Инвестицията тогава бе оценена на 80 млн. евро. Инсталираната мощ е общо 72.5 мегавата, като включва два близки вятърни парка - единият с мощ 50 мегавата, а другият с 22.5 мегавата. Годишното произвеждане на сила е към 135 гигаватчаса. Последните годишни доклади демонстрират доходи от малко над 26 млн. лева годишно.
Реклама
Alpiq Wind Services пък е дъщерно сдружение на Alpiq, основано е през 2017 година И основано в България, което дава отговор главно за безвредната и надеждна употреба и поддръжка на вятърния парк.

А " Алпик Енергия България " е търговеца на електрическата енергия, създадена от вятърния парк, като също по този начин търгува с балансираща сила за " Ветроком " и трети страни.

Всички 31 чиновници на Alpiq в България ще продължат да работят в българския ВЕИ бранш като част от организацията Renalfa.

" Алпик с горделивост гледа обратно към повече от десетилетие сполучлива благосъстоятелност и употреба на един от най-големите вятърни паркове в България. Радвам се да предам " Ветроком " и мощния локален екип на " Реналфа ", който ще продължи и надгради този триумф ", споделя Лукас Греснигт, началник на интернационалното бизнес поделение на Alpiq.
Реклама Кой е купувачът
Renalfa IPP е един от водещите вложители и разработчици в Източна Европа с повече от 450 MW оперативни активи или планове в интензивно строителство и повече от 1 GW планове в късен стадий на развиване. Компанията е дейна в Полша, Унгария, Румъния, България и Северна Македония. Компанията е взаимно дружество сред френската компания за капиталови фондове RGREEN INVEST и основаната във Виена Renalfa Solarpro Group, в която акционер е и издателят на " Капитал " Иво Прокопиев.

" Имаме удоволствието да обявим подписването на договорката за вятърния парк на " Ветроком ", откакто спечелихме конкурентен търг. Това е значима стъпка за софтуерната диверсификация на бързо растящото ни портфолио от генериращи активи в Източна Европа ", споделя Ник Антонов, шеф връзки на Renalfa IPP.
Свързани публикации ВЕИ бизнесът упорства КЕВР да преразгледа прогнозните цени, след спада на борсата 26 март 2023, 10:04 Седмични вести за енергетика: Как сушата пречи на производството на ток; Бъдещето на въглищата без европари 26 март 2023, 08:18 Пѝши проект и да бегаме: България рискува над 14 милиарда лева в опит да резервира въглищата 24 март 2023, 08:13 Ще се трансфорат ли металите в дефицитна стока 24 март 2023, 06:54 Кои са новите ВЕИ планове 23 март 2023, 13:12 Yettel и " Електрохолд " подписаха 10-годишен контракт за зелен ток с закрепена цена 16 март 2023, 09:03
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР