Базираната в Тайван TSMC е най-големият производител на напреднали чипове

...
Базираната в Тайван TSMC е най-големият производител на напреднали чипове
Коментари Харесай

Защо Оракула от Омаха продаде акциите си в производител №1 на чипове

Базираната в Тайван TSMC е най-големият производител на напреднали чипове в света, а Уорън Бъфет - един от най-богатите хора на нашето време. И един от най-успешните вложители. Въпреки това предприемачът е продал по-голямата част от акциите на управлявания от него фонд Berkshire Hathaway в компанията.    Въпросът е за какво, а отговорът дава самият той пред японската осведомителна организация Nikkei - геополитическото напрежение е било един от главните " фактори " при вземането на това решение.    92-годишният " Оракул от Омаха ", както е прочут Бъфет, е представен да споделя, че TSMC е добре ръководена компания, само че че Berkshire има " по-добри места " за вложение на капитала си.   

През февруари Berkshire Hathaway (BRKA) разкри, че е продала 86% от акциите си в TSMC, които бяха закупени за 4,1 милиарда $ единствено няколко месеца преди този момент. Подобна скоростна продажба се смяташе за необикновена, защото милиардерът е прочут с това, че прави дълготрайни вложения, напомня CNN, като показва, че размерът на покупката допуска, че тя е направена персонално от самия Бъфет, а не от някой от неговите мениджъри.  
TSMC се смята за национално благосъстояние в Тайван и доставя полупроводници на софтуерни колоси, в това число Apple и Qualcomm. Компанията създава най-съвременните чипове в света, които са жизненоважни съставни елементи за безпроблемното действие на всяка една техника - от смарт телефони до перални машини.    Компанията се възприема като толкоз скъпа за международната стопанска система (както и за Китай, който претендира, че Тайван е негова територия, макар че в никакъв случай не го е контролирал), че от време на време даже се спряга като част от " силициевия щит " против евентуална военна инвазия от страна на Пекин. Присъствието на TSMC се преглежда като мощен тласък за Запада да пази Тайван от всеки опит на Китай да го превземе със мощ.    Тази седмица обаче напрежението в Тайванския пролив набъбна, откакто Китай симулира " прецизни удари " по острова по време на серия от военни учения.   

Пекин стартира ученията в събота, ден откакто тайванският президент Цай Инг-вен се завърна от 10-дневно посещаване в Централна Америка и Съединените щати, където се срещна с ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти, напомня още CNN. 
Китайски публични лица дефинират ученията като " съществено предизвестие против тайванските сепаратисти, които се сговарят с външни сили, и като нужен ход за отбрана на националния суверенитет и териториалната целокупност ".    Пекин организира сходни огромни военни учения към Тайван и през август предходната година, откакто тогавашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети острова.    Тайван и Китай имат друго ръководство след края на гражданската война преди повече от седем десетилетия, в която победените националисти бягат в Тайпе.       
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР