Базираната в Рияд компания QSS AI & Robots е създала

...
Базираната в Рияд компания QSS AI & Robots е създала
Коментари Харесай

Саудитска Арабия представи своя първи андроид Сара

Базираната в Рияд компания QSS AI & Robots е основала андроид на име Сара, който не приказва за секс или политика. Моделът е програмиран да се придържа към традициите и обществените правила на Саудитска Арабия: тя се държи непретенциозно, само че другарски и постоянно е учтива в диалог. Анироидът не разисква тематиките табу. Самите QSS AI & Robots са основали за нея профилиран огромен езиков модел.

Компанията реши да не разчита на наличните на пазара LLM. Вместо това тя е създала лична невронна мрежа, която преобразува текста в гласови отговори, схваща говоримия език и е добре осведомена с културата на Саудитска Арабия. Те са обучили модела върху масив от текстове, написани в страната.

Ели Метри, основен изпълнителен шеф на QSS AI & Robots, съобщи, че Сара има известно съзнание. Тя знае, че е момиче, че е на 25 години, че е висока 162 сантиметра и че носи обичайни облекла. Андроидът е двуезичен: приказва британски и арабски.

Сара е първият хуманоиден робот, който е основан и създаден напълно в Саудитска Арабия. С нея кралството се надява да притегли вниманието към своя прогрес в региона на роботиката и изкуствения разсъдък. Роботът София, който получи саудитско поданство през 2017 година, нормално се асоциира със тази страна. Тя обаче е основана от Hanson Robotics от Хонконг.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР