Базираната в Прага Rezolv Energy сключи споразумение за закупуване на

...
Базираната в Прага Rezolv Energy сключи споразумение за закупуване на
Коментари Харесай

Европейски производител ще купува виртуално ток от ФЕЦ „Свети Георги“

Базираната в Прага Rezolv Energy подписа съглашение за закупуване на слънчева виртуална сила (VPPA) с европейския производител устойчиви стъклени опаковки Ardagh Glass Packaging-Europe (AGP-Europe).

VPPA покрива продукцията от 229 MW слънчев план „ Свети Георги “ на Rezolv Energy в България, осигурявайки възобновима електрическа енергия за индустриалните интервенции на Ardagh в цяла Европа от април 2026 година vPPA е финансов контракт, употребен за обезпечаване на възобновяема енергия без физически транспорт на електрическа енергия. Споразумението за слънчева виртуална сила е едно от първите, подписани в България. То има за цел да обезпечи 110 GWh годишно възобновима електрическа енергия на AGP-Europe за интервал от 12 години. Слънчевата сила от България ще добавя доставката на вятърната сила за AGP-Europe, обезпечена в Швеция по-рано тази година.

Заедно, с помощта на другите си източници, те са проектирани да обезпечат на AGP-Europe непрекъснато възобновимо зареждане през цялата година.

Главният изпълнителен шеф на AGP-Europe Мартин Петерсон сподели: „ Доволни сме, че финализирахме това съглашение единствено за шест месеца, което значително се дължи на гъвкавостта на Rezolv, поддръжката и техническото ноу-хау на Schneider Electric и нашия личен опит в тази област. ”

Във връзка с други PPA в своето портфолио, тази договорка има за цел да разреши на AGP-Europe да извърши над 80% от своите цели за възобновима електрическа енергия за 2030 година

Rezolv може да подпише това VPPA, защото България е пълновръстен член на Асоциацията на издаващите органи (AIB) и минава през последните стъпки за свързване с AIB Hub, като по този метод прави своите гаранции за генезис търгуеми в цяла Европа.

Приемането на това главно европейско законодателство и използването му напълно директно поддържа България в декарбонизирането на своята електрическа мрежа в интерес на всички.

Schneider Electric поддържа AGP-Europe в договарянията за VPPA.

„ Българският слънчев план дава отговор съвършено на задачата ни да диверсифицираме местоположенията на нашите доставки на възобновима сила и да подкрепим нововъзникващите енергийни пазари: AGP-Europe се възползва от доставката на възобновима електрическа енергия, като в същото време оказва помощ за прехода на България към нисковъглеродна сила. “

Соларният парк „ Свети Георги “ ще бъде построен върху изоставена зона, бившето летище в Силистра, изведено от употреба летище, обхващащо 165 хектара. Проектът ще включва близо 400 000 фотоволтаични панела.

„ Свети Георги “ ще бъде един от най-големите слънчеви планове в България, откакто проработи през лятото на 2025 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР