Базираната в Китай компания ByteDance Ltd., собственик на нашумялата мрежа

...
Базираната в Китай компания ByteDance Ltd., собственик на нашумялата мрежа
Коментари Харесай

Поредна битка: Компанията майка на TikTok се изправя срещу Meta

Базираната в Китай компания ByteDance Ltd., притежател на нашумялата мрежа за шерване на видео TikTok, стартира да завзема пазарен дял в региона на очилата за виртуална действителност, който Meta Platforms Inc. дефинира като сериозен за своето бъдеще. 

Преди две години ByteDance закупи Pico, китайски стартъп, който създава VR очила. Това сложи началото на нов фронт в съревнованието на китайската компания с Meta, чиито услуги Instagram и Фейсбук се борят за консуматори и рекламни долари с TikTok, защото приложението за къси видеоклипове набра сериозна известност.

Оттогава доставките на очилата на Pico са се ускорили, трансформирайки я в дребна, само че бързо издигаща се до второто място на международния пазар след Meta компания по данни от промишлеността, макар че Pico не продава своите потребителски джаджи в Съединени американски щати, написа в собствен анализ The Wall Street Journal. 

През 2021 година Марк Зукърбърг преименува Фейсбук на Meta, частично с цел да отрази залога си за метавселената - по-поглъщаща версия на интернет, която ще се употребява най-вече посредством очила за виртуална действителност.

Компанията отделя доста средства за тази идея. В последния си тримесечен доклад Meta съобщи, че има над 200 приложения за нейните VR устройства, които са генерирали продажби за над 1 млн. $ всяко, макар че общите доходи в сегмента Reality Labs на Meta са намалели със 17% през тримесечието заради по-ниските продажби на Quest 2.

Meta държеше 90% от пазарния дял преди към година по данни на изследователската компания International Data Corp. До третото тримесечие на 2022 година - последният интервал, за който има налични данни - пазарният ѝ дял е понижен до към 75%. Пазарният дял на Pico се е нараснал повече от три пъти за същия интервал до към 15%. Нито един различен производител на VR очила не държи повече от 3% от пазара. 

Доставките на очилата на Meta през третото тримесечие са намалели с 48% по отношение на миналата година, сочат данните на IDC. Pico на ByteDance е единственият производител на хедсети, който усилва доставките си на пазар, чиято стойност се прави оценка на 4 милиарда $ през 2022 година

" Радваме се, че потребителите разполагат с повече способи да изпитат виртуалната действителност, тъй като когато го вършат, това оказва помощ за подхранването на екосистемата, което от своя страна предизвиква разработчиците да основават повече ужасно наличие ", съобщи представител на Meta.

ByteDance отхвърля коментар по тематиката, написа Investor.

Навлизането на ByteDance на пазара на очилата за виртуална действителност се случва в сложен миг за компанията. Базираната в Пекин компания е под прицела на публични лица и политици в Съединени американски щати, които показват опасения, че китайското държавно управление може да употребява данните от TikTok, с цел да шпионира американци. Приложението на TikTok е неразрешено за инсталиране на устройства, употребени в американски държавни и щатски институции, а някои чиновници от администрацията на Джо Байдън имат намерение да се опитат да принудят TikTok да бъде продадена на американска компания.

Pico предлага очила за персонална приложимост в Европа и Азия - пазари, които са по-отворени към устройствата на китайските компании, в сравнение с Съединени американски щати. Потребителите на тези пазари се насочиха към Pico частично в отговор на нарастването на цената на Meta със 100 $, въведено за Quest предходната година, споделя Дитеш Убрани, управител изследвания в IDC. След нарастването на цената Quest 2 на Meta коства 399 $. Основните потребителски слушалки на Pico се продават на дребно за почти равностойността на 450 $. Pico също по този начин се предлага на някои пазари в чужбина, където устройството на Meta не се е предложило в предишното. 

Последните данни не отразяват продажбите на най-новите потребителски очила на Pico, Pico 4, които бяха пуснати на пазара с позитивни мнения през октомври. " Ако не друго, ще видите, че динамичността им се усилва през четвъртото тримесечие ", прибавя Убрани. Meta също пусна ново устройство през октомври, Quest Pro, предопределено за експерти, което се продава на дребно за 1500 $.

Конкуренцията става все по-ожесточена. Очаква се по-късно тази година Apple Inc. да пусне на пазара очила за добавена действителност, а Microsoft Corp. предлага очила за смесена действителност за бизнеса, наречени HoloLens. Очаква се този пазар да се трансформира в промишленост на стойност 16 милиарда $ до 2026 година съгласно IDC.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР