Базираната в Холандия международна следствена група за свалянето на малайзийския

...
Базираната в Холандия международна следствена група за свалянето на малайзийския
Коментари Харесай

Близък съветник на Путин се появи в записи за сваления боинг в Украйна

Базираната в Холандия интернационална следствена група за свалянето на малайзийския боинг над Източна Украйна през лятото на 2014 година популяризира записи от диалози на няколко души, измежду които и на непосредствен консултант на президента Владимир Путин.

Това е Владислав Сурков, който е разговарял с двама водачи на самообявилата се Донецка национална република, упрекнати през юни в ликвидиране поради гибелта на съвсем 300 души на борда.

Разговорите сред публични лица в Москва и проруските сепаратисти в Източна Украйна са водени най-вече по съвременни телефони с кодиран сигнал, предоставени от съветските специфични служби. Те зачестяват в навечерието на нещастието с полет МН17, споделят следователите и приканват очевидци на събитията да потърсят контакт с тях.

" Свидетелствата за близки връзки сред водачите на ДНР и съветски държавни лица повдигат въпроси за тяхното допустимо присъединяване в разполагането на ракетната система, с която на 17 юли е свален МН17 ", се споделя в формалното известие. В диалог от 3 юли 2014 година проверяващите споделят, че Сурков декларира, че от Русия идват подкрепления. " В събота към този момент поеха на юг, с цел да са в цялостна бойна подготвеност. "

Москва незабавно отхвърли известието като " подправена вест " по тематика, която трябвало да се приема скептично, тъй като Русия нямало по какъв начин да ревизира достоверността на записите.

Предвожданият от холандци екип споделя още, че сепаратистите са били в контакт и със Сергей Аксьонов - назначеният от Кремъл водач на анексирания Крим.

Разговори сред бунтовниците и управляващите в Москва " се водят всеки ден и в тях се разискват административни, финансови и военни въпроси на ДНР ", се споделя още в известието на Обединената следствена группа (JIT). И до през днешния ден Русия отхвърля да е изпращала свои постоянни войски, оръжие и пари на сепаратистите.

Сред записите са и такива на така наречен министър на защитата на ДНР Игор Гиркин (Стрелков) и " премиера " Александър Бородай. На един от тях Бородай споделя, че извършва заповеди и пази ползите " извънредно на една страна, Руската федерация ", а на различен от август 2014 година Гиркин оповестява на Бородай, че " се връщам в щаба ", след което и двамата напущат ДНР.

 Близък консултант на Путин се появи в записи за сваления боинг в Украйна
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР