Базиран на Lancer, който Mitsubishi представя преди 50 години (1973

...
Базиран на Lancer, който Mitsubishi представя преди 50 години (1973
Коментари Харесай

Да си спомним за един великан: Mitsubishi Lancer Evolution

Базиран на Lancer, който Mitsubishi показва преди 50 години (1973 г.), версията Evolution се появява с четвъртото потомство на модела, т.е. едвам през 1992 година

Трибуквеното обозначение EVO, с което е известна спортната трансформация, натрупва славата си при започване на 90-те години в Световния рали шампионат, Група А. Хомологационната процедура в тази категория изисква най-малко 2500 серийни автомобила, с цел да може да се взе участие във WRC.

Японската компания употребява по-големия Galant за рали надпревари през 80- и 90-те години на предишния век. Той е много сполучлив, само че настава времето за лансирането на по-малък и по-лек спортен модел.
 Mitsubishi Lancer EVO X Final Edition
Първият Mitsubishi Lancer Evolution се появява през 1992 година, планиран особено за участия в Световния рали шампионат (WRC) и Азиатско-тихоокеанския рали шампионат. Преди това, последният модел Lancer, стартирал във WRC, е EX 2000 Turbo, 10 години преди този момент.

Инженерите придвижват мотора и задвижване от Galant VR4 в по-малкото шаси на Lancer. Продава се в две версии, GSR, която е за улицата, както и версията RS, която е по-лека и ориентирана към повече динамичност.

Това потомство внедрява формулата, трансформирала се в запазена марка за Evolution – 4-цилиндров турбо мотор със задвижване на 4-те колела и 5-степенна механична скоростна кутия.

Хомологационните 2500 бройки, изисквани от ФИА, са продадени за 3 дни. Mitsubishi прави спомагателна серия от 2500 бройки, с цел да отговори на търсенето.
 Mitsubishi Lancer EVO, WRC 1999
Участието в сезон 1993 носи няколко победи на марката, само че развиването на EVO занапред стартира. За новия сезон инженерите пренастройват окачването и шасито. Визуално няма огромни разлики, само че ръководството е усъвършенствано. Двигателят е същият, само че мощността е увеличена. Опитът от първото потомство кара японската компания непосредствено да приготви серия от 5000 броя от EVO II, които продава за четири месеца.
 Mitsubishi Lancer EVO X Final Edition
В годината, когато Mitsubishi печели в Швеция, идва EVO III, т.е. през 1995 година То се счита от мнозина към момента за EVO II, тъй като продължава да употребява шасито С98, само че визията е изменена. Монтира се и ново турбо, което усилва мощността до 274 к.с. и 309 Нм.

Продадени са 7000 бройки, само че най-важното: Mitsubishi печели първата Титла при водачите през 1996 година Носи я Томи Макинен, кой различен! Компанията печели Титлата при конструкторите в Азиатско-тихоокеанския шампионат.

Повече за историята на Lancer EVO четете на автомобилния уебсайт
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР