Bayer обяви, че експериментална терапия със стволови клетки, разработена от

...
Bayer обяви, че експериментална терапия със стволови клетки, разработена от
Коментари Харесай

Bayer обяви пробив в контрола на болестта на Паркинсон

Bayer разгласи, че пробна терапия със стволови кафези, създадена от дъщерното ѝ сдружение в Съединени американски щати BlueRock, е посочила признаци на облекчение на признаците на заболяването на Паркинсон в ранно изследване с 12 пациенти, оповестява Reuters.    Немският производител на медикаменти афишира триумфа на изпитването в малко обобщение през юни, заявявайки, че това е първата терапия на Паркинсон със стволови кафези, само че не дава детайлности.    В изказване от понеделник фармацевтичният колос показва, че една година след лекуването седемте участника, приемащи висока доза, са имали приблизително 2,16 часа повече с добре следени признаци дневно, а времето на утежняване на признаците е било с 1,91 часа по-кратко дневно за тях.    Петимата участници на по-ниска доза са имали приблизително по 0,72 часа повече дневно с добре следени признаци и интервал на утежняване с 0,75 часа по-кратко дневно.    Пациентите са понесли добре лекуването, като не е имало съществени проблеми с сигурността.   

" Положителният резултат от това клинично изпитване фаза I е ясна стъпка напред ", декларира Кристиан Ромел, началник на отдела за проучване и създаване на медикаменти в Bayer, представен от осведомителната организация. 
За пробната терапия на BlueRock откривателите са взели човешки плурипотентни ембрионални стволови кафези и са ги трансформирали в нервни кафези, произвеждащи допамин. Те са вградени в мозъка на тестовите пациенти, с цел да възстановят разрушените от Паркинсон невронни мрежи. Прилагани са и медикаменти, които да предотвратят офанзивите на имунната система против новите кафези.    Резултатите от тестванията са показани на Международния конгрес по заболяването на Паркинсон и двигателните нарушавания в Копенхаген, Дания.    В продължение на десетилетия търсенето на лекуване на заболяването на Паркинсон, която предизвиква липса на молекулата допамин, спомагаща за регулирането на няколко съществени мозъчни функционалности, е претърпяло доста неуспехи. Множество проучвателен планове по света, в това число този на Bayer, в последно време усъвършенстват метода за трансплантация на модифицирани кафези за възобновяване на произвеждащата допамин област от мозъка.   

Част от тази работа се прави от английския Cambridge University, южнокорейската болница Bundang CHA, австралийската Cyto Therapeutics на International Stem Cell Corp, Китайската академия на науките, Harvard University в Съединени американски щати и японската Университетска болница в Киото. 
Bayer удостоверява, че ще премине към втория от трите стадия на тестване върху хора. Набирането на пациенти, както и сравнителна група, която няма да получи лекуването, ще стартира през първата половина на 2024 г.    Болестта на Паркинсон, която не се лекува и визира повече от 10 милиона души по света, предизвиква прогресивно увреждане на мозъка. Общите признаци са загуба на мускулен надзор, тремор и мускулна вдървеност, а при някои пациенти се следи и деменция.       
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР