Байдън тръгва по пътя на Обама от гледна точка на

Байдън тръгва по пътя на Обама от гледна точка на ...

Байдън развързва кесията - ще прегрее ли икономиката на САЩ?


Байдън тръгва по пътя на Обама от гледна точка на финансовите разходи - развързва сериозно кесията. Обещава още финансови инжекции към бизнеса, но това ще доведе до прегряване на американската икономика и тежки последици", заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред .

За него няма съмнение, че ако Байдън залитне в крайнолевите тенденции и налее пари в "зелени" сделки, безплатно образование и здравеопазване, САЩ ще започнат да буксуват, защото икономиката ще прегрее. Керемедчиев прогнозира, че САЩ ще теглят големи заеми.

Според него речта на Байдън е била помирителна и търсеща намирането на компромис. Републиканската партия пък била изправена пред ступор по кой път да тръгне.

Отношението към Китай ще бъде запазено и дори Байдън ще разшири търговската война със страната, прогнозира Керемедчиев. САЩ няма да върнат американското посолство от Ерусалим в Тел Авив - това е много силен знак към палестинската автономия, изтъкна той в предаването "Денят ON AIR".

"Ще видим сериозно втвърдяване на отношенията с Русия. Ще има натиск да се спре "Северен поток", "Балкански поток" също ще бъде под натиска на САЩ. Ще се постави поглед към България и Румъния - ще има преместване на фокуса от Турция като контактна точка с руската нарастваща агресия в Черно море", заяви бившият зам.-външен министър.

Керемедчиев очаква единомислие между САЩ и европейските институции при Байдън. Ще има изтегляне на американски интереси от Турция, а Ердоган е усетил това и е смекчил тона в комуникацията си с евролидерите, стана ясно още от думите му.

"Херо Мустафа е може би е най-добрият американски посланик, когото сме имали. Не знам дали няма да бъде повишена и да намери поприще обратно във Вашингтон", отбеляза гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Той очаква натиск към България по въпроса със Северна Македония да има не само от САЩ, а от много места. По думите му се вижда, че в нашата позиция има единомислие от всички политически сили и ще продължим със същата политика. Керемедчиев даде пример с Гърция, която не се огъна под никакъв натиск по отношение на Скопие.

"Подкрепата към Тръмп в момента е по-голяма, отколкото към републиканците. Определено той смята да направи свое движение, което да поведе на следващите избори. Очакваме голям трус при републиканците", посочи още Керемедчиев.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg