Байдън: Скоро ще разположим войски в Европа

...
Президентът Джо Байдън заяви, че скоро ще изпрати малък брой
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън заяви, че скоро ще изпрати малък брой американски войници, за да засили присъствието на НАТО в Източна Европа, тъй като напрежението нараства заради натрупването на военни сили на Русия по границите с Украйна.

„Ще прехвърля войски в Източна Европа и страните от НАТО в близко бъдеще. Не твърде много“, каза Байдън пред репортери при завръщането си във Вашингтон от Филаделфия.

Съединените щати вече имат десетки хиляди войници, разположени предимно в Западна Европа, но Пентагонът обсъжда изпращането на малък брой подкрепления към напрегнатия източен фланг.

Тази седмица говорителят Джон Кърби каза, че 8 500 войници са в "повишена бойна готовност" за възможно прехвърляне в помощ на НАТО.

Разполагането ще бъде както политически, така и военно значимо, засилвайки участието на САЩ в назряващия конфликт.

Москва настоява, че не планира да атакува, но е разположила повече от 100 000 военни по границите и настоява западните сили да изключат възможността Украйна да се присъедини някога към НАТО, както и други отстъпки.

Байдън предупреди на пресконференция миналата седмица, че руска атака срещу Украйна ще постигне обратното на заявената от Кремъл цел.

„Ние всъщност ще увеличим присъствието на войски в Полша, в Румъния и т.н., ако той всъщност направи тази стъпка“, каза Байдън. „Те са част от НАТО“. /АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР