Байдън ще подчертае ангажимента на САЩ към ООН следващата седмица в Ню Йорк, казва пратеникът

...
Съединените щати се надяват да се съсредоточат върху своите глобални
Коментари Харесай

Съединените щати се надяват да се съсредоточат върху своите глобални партньорства, тъй като световните лидери участват в разговори на високо ниво в ООН следващата седмица, каза посланикът на страната в ООН.

По време на предавано на живо интервю за изданието Foreign Policy в петък сутринта, Линда Томас-Грийнфийлд каза, че Вашингтон е отдаден на мултилатерализма в ООН.

„Аз и моят екип работим денонощно с администрацията, за да участваме в този многостранен форум“, каза Томас-Грийнфийлд.

Тя добави, че президентът на САЩ Джо Байдън ще присъства и на Общото събрание на ООН следващата седмица. „Той ще подчертае пред света нашия ангажимент към ООН.“

Коментарите на посланика идват на фона на въпроси относно ангажимента на администрацията на Байдън към глобалната организация, тъй като тя влага повече енергия в набор от двустранни споразумения и регионална дипломация.

Други наблюдатели също посочиха, че Байдън ще бъде единственият висш лидер от петимата постоянни членове с право на вето в Съвета за сигурност на ООН, който планира да присъства на събитието следващата седмица в централата на ООН в Ню Йорк.


Но държавните глави от другите четири постоянни членки — Франция, Китай, Русия и Обединеното кралство — пропускат общия дебат, най-гледаното събитие в годишния календар на ООН, което започва във вторник.

„Отсъствието на други държавни глави, трябва да се ангажирате с тях защо не са тук – но техните страни, повечето от тях ще бъдат представени на висши нива“, каза Томас-Грийнфийлд в петък.

Приблизително 150 държавни ръководители и правителствени министри трябва да се появят лично следващата седмица на Общото събрание, което предлага шанс на страните да представят въпроси от особена загриженост в поредица от публични изказвания на живо.

Личното присъствие стабилно се възстанови след пандемията COVID-19, която принуди лидерите преди три години да изпращат предварително записани видео съобщения поради предпазни мерки. ООН се състои от 193 държави-членки.

Очаква се климатичната криза и руската война в Украйна да заемат видно място по време на тазгодишните преговори, като украинският президент Володимир Зеленски присъства лично за първи път от избухването на конфликта.

Очаква се Зеленски да говори пред Общото събрание във вторник и да говори на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Украйна в сряда, което може да го постави на една маса с руския външен министър Сергей Лавров.

Фокус върху глобалния юг

Също високо в дневния ред тази година ще бъдат опасенията за Глобалния юг, отчасти отражение на повишеното внимание, отделено на развиващия се свят от западните нации, които искат да осигурят подкрепа за усилията за изолиране на Русия.

Няколко срещи на най-високо ниво, които се провеждат по време на Общото събрание, се фокусират върху приоритетите на развиващите се страни в Африка, Латинска Америка и Азия, включително климата, здравето и финансирането за развитие.

Те също така ще обсъдят как целите за устойчиво развитие за 2015 г. – споделен „проект“ за справяне с бедността, неравенството и проблемите на околната среда – да бъдат върнати в правилния път.

„Това е година, в която страните от Глобалния юг определят дневния ред“, каза Ричард Гоуън, директор на мозъчния тръст на Международната кризисна група към ООН.

„Незападните страни изиграха този момент доста ефективно“, каза той. „Мисля, че те се възползваха от факта, че знаят, че САЩ, от една страна, и след това Русия, от друга, искат тяхната подкрепа.“


Събитието се провежда и на фона на повишено напрежение и конкуренция между САЩ и Китай. Вашингтон и неговите съюзници наскоро се опитаха да противодействат на нарастващото влияние на Пекин в развиващите се нации със собствените си обещания за пари за развитие и помощ за климата.

Все пак преди срещите в Ню Йорк дипломатите признаха фокуса си върху развиващия се свят, но отхвърлиха предположенията, че съперничеството е изиграло роля.

От своя страна генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза по-рано тази седмица, че Общото събрание ще бъде „единствен по рода си момент всяка година за лидери от всеки ъгъл на земното кълбо не само да оценяват състоянието на света, а да действаме за общото благо”.

„А действието е това, от което светът има нужда сега“, каза той пред репортери.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР