Байдън реши да затопли отношенията между САЩ и европейска държава.Президентът

...
Байдън реши да затопли отношенията между САЩ и европейска държава.Президентът
Коментари Харесай

Байдън покани Нетаняху в Белия дом

Байдън реши да затопли връзките сред Съединени американски щати и европейска страна.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предложения министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху на среща в Съединените щати - първата, откогато министър-председателят се завърна на поста си в края на предходната година, оповестиха от офиса на Нетаняху в понеделник.

Това разкри Агенция Франс Прес.

Поканата идва в миг, когато Вашингтон продължава да показва отрицание към спорните правни промени на израелското държавно управление и агресивното разширение на селищата.

Тя идва и в същия ден, в който израелският президент Исаак Херцог ще пътува до Съединените щати на посещаване, където се чака да се срещне с Байдън в Белия дом.

" Президентът Байдън предложения премиера Нетаняху на среща в Съединени американски щати в най-скоро време ", се споделя в изказване на канцеларията на израелския министър председател.

" Премиерът одобри поканата и беше контрактувано, че израелските и американските екипи ще координират детайлностите по срещата. "

През последните седмици държавното управление на Нетаняху започна нова политическа офанзива за приемане на противоречива правна промяна, против която се разгласи и самият Байдън.

В телефонен диалог в понеделник Нетаняху е уведомил Байдън за " законопроекта, който се чака да бъде признат идната седмица... и за желанието си да постигне необятна социална поддръжка за останалата част от реформата по време на лятната почивка ", оповестиха от офиса на Нетаняху.

Тя съобщи, че телефонният диалог сред двамата водачи е бил " дълъг и топъл ".

Съдебните промени, препоръчани от държавното управление на Нетаняху, включват ограничение на клаузата за " аргументираност ", посредством която правосъдната власт може да анулира държавни решения.

Противниците предизвестиха, че промените заплашват израелската народна власт, а след представянето им през януари постоянно се организират всеобщи демонстрации.

Посещението на Херцог в Съединените щати тази седмица илюстрира сложните връзки на Байдън с Нетаняху, който от встъпването си в служба до момента не е бил канен във Вашингтон.

Запитан в изявление за Си Ен Ен, излъчено по-рано този месец, за какво не е поканил Нетаняху, Байдън отговори, че Вашингтон има " други контакти " като Херцог.

Той съобщи, че обединението на Нетаняху изостря напрежението с палестинците, като улеснява разширението на селищата върху палестинска земя.

В комбиниране с отслабването на Палестинската власт Байдън съобщи, че всичко това основава " вакуум за екстремизъм измежду палестинците ".

" Мисля, че Биби се пробва да се оправи със... съществуващите проблеми във връзка с неговата коалиция ", сподели Байдън, употребявайки прякора на Нетаняху.

" Това е един от най-екстремистките... кабинети, които съм виждал ", сподели Байдън.

Нетаняху се върна на власт през декември отпред на коалиция с ултраортодоксални и извънредно десни съдружници, написа

Неговата администрация твърди, че правосъдната промяна е нужна, с цел да се обезпечи по-добър баланс на властта сред определените чиновници и правосъдната система, до момента в който съперниците му настояват, че тя единствено ще навреди на израелската народна власт.

" Всички ние се борим, за да запазим Израел като еврейска и демократична страна ", съобщи Нетаняху на съвещанието на кабинета в понеделник.

" Държавата Израел е и постоянно ще бъде демократична страна. "

Мярката " разумност " беше употребена неотдавна, с цел да принуди Нетаняху да в профил от кабинета си Арие Дери от ултраортодоксалната еврейска партия Шас, поради предходна присъда за укриване на налози на висшия политик.

Критиците също по този начин упрекнаха Нетаняху, който е обвиняем по обвиняване в корупция, което той отхвърля, че се пробва да употребява промените, за да отмени възможни правосъдни решения против него.

Той отхвърли обвиняванията.

Протестиращите в Израел приканиха за общонационални манифестации против правосъдните промени във вторник.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР