Байдън и Моди работят в „топлота и увереност“, за да изградят връзки, докато китайският лидер пропуска G20

...
Президентът Джо Байдън откри посещението си в Индия, като се
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън откри посещението си в Индия, като се срещна насаме в петък с министър-председателя Нарендра Моди в дома на индийския лидер

От AAMER MADHANI Associated Press и JOSH BOAK Associated Press 8 септември 2023 г., 12:02 ч. Китай, по-специално, за да обсъдят и обяснят защо не са тук.“

Кембъл също предположи, че скоро ще бъде обявен голям инфраструктурен и комуникационен проект за свързване на Индия с Близкия изток и Европа.

Но на въпроса дали Байдън е настоявал Моди относно достъпа до пресата и по-широките демократични въпроси в Индия, Кембъл каза, че Байдън се опитва да бъде ясен по въпросите, които са критични за здравето на демокрацията. Все пак Кембъл отказа да навлезе в подробности, като каза, че президентът „е решил, че иска да проведе този диалог по достоен, уважителен начин.“

Президентът на САЩ получи поздрав в боливудски стил след кацането на Air Force One с танцьори в развяващи се лилави тоалети, които се въртят на фона на поп музика.

След като поздравих Моди с държавно посещение във Вашингтон през юни, Байдън залага на идеята, че успешната дипломация зависи от личните връзки. Но това е връзка, която до голяма степен се изследва насаме. На репортери от Белия дом, пътуващи с Байдън, беше отказан достъп до срещата на лидерите. Индийските държавни медии споделиха визуални изображения от срещата в социалните медии

Байдън и Моди са имали повече от дузина лични или виртуални ангажименти от 2021 г. насам, тъй като и двамата се стремят да затегнат партньорството между САЩ и Индия на фона на споделени големи опасения. включват все по-настоятелен Китай и монументални предизвикателства, породени от изменението на климата, изкуствения интелект, устойчивостта на глобалната верига за доставки и други проблеми.

Моди силно заклейми срещата на върха като своя. Премиерът е поставил изображението си по протежение на магистралата от летището, поздравявайки делегатите на Г-20 с цитати за изменението на климата, иновациите и уникалната роля на Индия като защитник на развиващите се страни. В резултат на това Байдън беше нещо като гост в къщата, когато се срещна с индийския си колега.

Моди проведе срещата в резиденцията си, „така че е необичайно в това отношение“, каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан пред репортери в четвъртък на борда на Air Force One. < /p>

Байдън, лявоцентристки демократ, и Моди, консервативен хиндуистки националист, едва ли са идеологически сродни души. Въпреки това и двамата лидери все повече се обединяват от военните и икономическите маневри на Китай в Индо-Тихия океан.

Индия в края на миналия месец подаде възражение по дипломатически канали в Пекин относно новата стандартна карта на Китай, която претендира за територията на Индия по общата им граница.

Версията на китайската карта, публикувана от уебсайта на Министерството на природните ресурси, показва Аруначал Прадеш и платото Доклам — за които двете страни враждуват — включени в китайските граници , заедно с Аксай Чин в западната част, която Китай контролира, но Индия все още претендира. Филипините и Малайзия също подадоха протести срещу новата китайска карта.

Картата беше публикувана само дни след срещата на Моди и Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на БРИКС блок от развиващи се икономики — Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка — и се съгласиха да работят за деескалация на напрежението на спорната им граница.

Администрацията нямаше търпение да надгражда инерцията от държавното посещение на Моди през юни, което включваше съобщения относно климата, здравеопазването и космоса, както и някои големи проекти в частния сектор.

Двете страни поставиха основите на базираната в САЩ General Electric да си партнира с базираната в Индия Hindustan Aeronautics за производство на реактивни двигатели за индийски самолети в Индия и продажбата на U.S. -произведени въоръжени дронове MQ-9B SeaGuardian. Базираната в САЩ Micron Technology се съгласи да изгради съоръжение за сглобяване и тестване на полупроводници на стойност 2,75 милиарда долара в Индия, като Micron похарчи повече от 800 милиона долара, а Индия финансира останалата част. Администрацията също планира да обсъди граждански ядрени въпроси.

Белият дом се опита да омаловажи различията между Байдън и Моди относно войната на Русия в Украйна. Индия се въздържа при гласуване на резолюциите на ООН, осъждащи Русия, и отказа да се присъедини към глобалната коалиция срещу Русия. От началото на войната правителството на Моди драстично увеличи закупуването на руски петрол.

Усилията на Байдън да сближи Индия бяха засенчени от опасенията на активисти и някои Американски законодатели за състоянието на човешките права в Индия при Моди.

Премиерът се сблъска с критики относно законодателството, изменящо закона за гражданството на страната, което ускорява натурализацията за някои мигранти, но изключва мюсюлманите , заради нарастването на насилието срещу мюсюлмани и други религиозни малцинства от страна на хиндуистки националисти и неотдавнашното осъждане на висшия опозиционен лидер в Индия, Рахул Ганди, за подигравка с фамилното име на Моди.

Индия също е на 161-во място от 180 страни в тазгодишния Индекс за свобода на печата, публикуван от Репортери без граници.

-—

Авторът на Associated Press Крис Мегериан в Джакарта, Индонезия, и Ашок Шарма в Ню Делхи допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР