Бавно, но сигурно Индия се превръща в световна крипто суперсила,

...
Бавно, но сигурно Индия се превръща в световна крипто суперсила,
Коментари Харесай

Новата крипто суперсила? Младите инвеститори в Индия залагат на биткойна

Бавно, само че несъмнено Индия се трансформира в международна " крипто суперсила ", безапелационни са доста финансови анализатори. А доказателства за изказванията им стават от ден на ден. Индийската бизнесдама Свати Дага за първи път купи биткойн през 2017 година, когато криптовалутата се търгуваше на цена много под $3000. Решението й да влага в цифрови валути беше посрещнато с съмнение от фамилията й, споделя тя пред CNN Business.

" Старейшините в моето фамилията ми споделиха да не изхвърлям напразно същинските си пари ", спомня си Дага, която ръководи хранителен бизнес покрай Ню Делхи.

Днес 33-годишната жена не съжалявала за решението си, че не е послушала фамилния съвет - от този момент до през днешния ден цената на биткойна се е нараснала 15 пъти. Младата дама тя продължава да влага до 10% от спестяванията си в криптовалути, най-вече в биткойн и етериум.

" Намирам фондовите пазари за скучни ", акцентира тя, добавяйки, че се радва на " тръпката " и " безразсъдството ", които идват с вложението в нетрадиционни и считани от мнозина за нестабилни валути, каквито са криптопарите.
 Защо централната банка на Индия изиска възбрана на криптовалутите
Защо централната банка на Индия изиска възбрана на криптовалутите

Заместник-управителят на банката съпостави цифровите пари с " Понци скица "

Тази история несъмнено не е единствена по рода си. От началото на пандемията в Индия се следи голям взрив в търговията с криптовалути, макар че управляващите в третата по величина стопанска система в Азия от години показват угриженост по отношение на цифровите пари и даже загатват за възбраната им.

Много индийски бизнесмени споделят, че страната има капацитета да се трансформира в същинска " крипто суперсила ", защото е един от най-горещите интернет пазари в света, със своите 750 милиона консуматори и още стотици милиони, които занапред ще навлизат в онлайн пространството.

Миналата година Индия се подреди на второ място след Виетнам в лист на страните, които следят най-бърз напредък в приемането на криптовалута, съгласно отчет, направен и оповестен през октомври 2021 година от платформата за блокчейн данни Chainalysis.

Въпреки че държавното управление не дава публична информация за това какъв брой хора търгуват с криптовалути, специалистите от промишлеността допускат, че страната може да има над 20 милиона криптоинвеститори.
 Wall Street предсказва края на
Wall Street предсказва края на " златната епоха " и началото на ерата биткойн

Златото може скоро да загуби статута си на повсеместен „ склад на стойност “

Бумът на криптовалутите и изключително на биткойна се дължи на по-младите вложители, най-вече на възраст под 35 години, доста от които идват от по-малки градове, описват пред CNN създателите на две от най-големите криптоборси в Индия.

Според Сумит Гупта, основен изпълнителен шеф и съосновател на борсата CoinDCX, доста индийски милениъли са почнали " своето капиталово пътешестване точно с криптовалутите ".

Докато преди 20 години родителите им избраха да влагат в злато, тези младежи се интересуват доста повече от това да имат биткойни като част от портфолиото си.

Това е феномен, тъй като пазаруването на злато е по едно и също време инвестиция и културен табиет в Индия, която е един от най-големите пазари за благородния метал. Само че през днешния ден нещата са разнообразни. Базираният в Мумбай CoinDCX да вземем за пример стана първият крипто еднорог в Индия предходната година, постигайки оценка от $1,1 милиарда.
 Източна Европа има проблем с криптовалутите
Източна Европа има проблем с криптовалутите

Правителството на една от най-бедните страни в Европа забрани всякаква активност по копаене на криптовалути
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР