Батериите с висок капацитет могат да имат огромно влияние върху

...
Батериите с висок капацитет могат да имат огромно влияние върху
Коментари Харесай

Създадоха батерии, които могат да издържат векове

Батериите с висок потенциал могат да имат голямо въздействие върху основни потребителски артикули като смарт телефони и таблети, а също и за възходящата известност на електрическите коли - стига да не бяха толкоз елементарно податливи на повреди, написа obekti.bg, базирайки се на io9.
В опит да се оправят с това, учени от университета Станфорд създадоха батерия, която може да се поправя сама при всяко презареждане, което на собствен ред усилва доста живота й.
Анодът на така наречен самолекуваща се батерия се състои от силикон и полимери, които работят като химически лепенки, запълващи всевъзможни пукнатини, получавани вследствие на разреждането и презареждането на батерията. Капацитетът на новата батерия е неведнъж по-голям от този на всеки стандартен катод. Ако се събере с подобен елементарен катод, новата батерия ще може да съхранява с 40 % повече енергия; в случай че се събере с различен катод с висок потенциал, общото място за предпазване на сила може да се удвои и утрои.
Новата батерия може да издържи до 100 цикъла на презареждане, само че за учените от Станфорд това към момента не е задоволително. Те желаят да усилят потенциала на 500 цикъла за мобилните устройства и до няколко хиляди за електрическите коли.
Според проф. И Цуй, той и неговият екип " едвам стартират " развойната си активност в тази област и се надяват, че в последна сметка ще съумеят да основат акумулатори, които да устоят голям брой цикли преди да се изтощят изцяло.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР