Батак почете 142 г. от Априлската епопея в бунтовния град.

...
Батак почете 142 г. от Априлската епопея в бунтовния град.
Коментари Харесай

Батак отбеляза 142 години от Априлската епопея


Батак уважи 142 година от Априлската епопея в бунтовния град. Почетният часовой бе посрещнат от бригаден военачалник Явор Матеев. Градът още веднъж събра десетки родолюбиви българи от цялата страна, които се преклониха пред саможертвата на хилядите починали за свободна и самостоятелна България, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

Честванията по случай 142 години от Априлското въстание в Батак стартираха с празнична вечерня в остарялата черква "Света Неделя “, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Историята споделя, че в православния храм, при потушаване на протестите башибозукът убива стотици батачани, в това число дами и деца. В знак на поклонение кметът на Батак Петър Паунов и регионалният шеф на Пазарджик Стефан Мирев сервираха венци в църквата "Света Неделя". Бригаден Генерал Явор Матеев публично посрещна представителните роти от 68 бригада "Специални сили", участващи в тържествената заря-проверка.

Към жителите и гостите на Батак се обърна кметът на общината Петър Паунов. Силно и прочувствено бе и словото на Пловдивския митрополит Николай. Празникът на централния площад „ Освобождение “ в Батак продължи с обилни фойерверки и приключи с концерт. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР