Баскетболистът Александър Везенков и състезателката по художествена гимнастика Боряна Калейн

...
Баскетболистът Александър Везенков и състезателката по художествена гимнастика Боряна Калейн
Коментари Харесай

Везенков и Калейн – в „Топ 10“ на „Спортист на Балканите“

Баскетболистът Александър Везенков и състезателката по художествена гимнастика Боряна Калейн влязоха в топ 10 на юбилейното 50-о издание на анкетата на Българска телеграфна агенция „ Спортист на Балканите “ за 2023 година, оповестиха от българската организация.

В обичайното допитване участваха националните организации на страните от района – Българска телеграфна агенция (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Република Северна Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания). За първи път във вота бяха включени АНСА (Италия), КНА (Кипър) и Косовапрес (Косово) като членове на Асоциацията на балканските новинарски организации югоизточна Европа (ABNAse).

Везенков направи поредна мощна година, в която беше определен за най-полезен баскетболист в Евролигата за сезон 2023/2024 и с Олимпиакос игра край в най-престижния клубен шампионат на Стария континент, изгубен трагично от Реал Мадрид. През лятото той подписа контракт със Сараменто Кингс и стана вторият българин в историята след Георги Глушков, който се състезава в Националната баскетболна асоциация.

Калейн завоюва златото в самостоятелния многобой на Европейското състезание по художествена гимнастика, както и международната и европейската отборна купа с националния отбор на България. В надпреварите на обособените уреди на Световния шампионат тя взе сребро на бухалки и лента, а на континенталното състезание  прибави сребърно отличие на бухалки и бронз на обръч.

В десетката за 2023 година влязоха още международният първенец на скок височина и златен медалист от Европейските игри Джанмарко Тамбери (Италия), международната шампионка на скок дължина Ивана Шпанович-Вулета (Сърбия), волейболистката Мелиса Варгас, която оказа помощ на Турция да завоюва европейската купа и беше определена за най-полезен играч на шампионата на Стария континент, международният първенец навън и европейски отличник в зала на скок дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция), Никола Йокич (Сърбия), който победи с купата в Националната баскетболна асоциация с Денвър и беше определен за най-полезен състезател във финалите на лигата, първенецът от Откритите шампионати по тенис на Австралия, Франция и Съединени американски щати, от Финалния шампионат на АТП и финалист на „ Уимбълдън “ Новак Джокович (Сърбия), който е седемкратен притежател на наградата „ Спортист на Балканите “, международната и европейска шампионка по гребане на двойка скул Симона Радиш (Румъния) и италианският мотоциклетист Франческо Баняя, който заслужи международната купа в Кралския клас MotoGP.

Общо 60 спортисти получиха гласове в анкетата през тази година, като от българите бяха посочени още европейският първенец по повдигане на тежести в категория до 89 кг Карлос Насар, който сложи и нов международен връх в изтласкването, както и международната вицешампионка по карате в категория до 55 кг Ивет Горанова.

Победителят и резултатите в анкетата ще бъдат оповестени през идната седмица.

топ 10 в анкетата на Българска телеграфна агенция „ Спортист на Балканите “ за 2023 година (по азбучен ред):
Александър Везенков (България, баскетбол)
Боряна Калейн (България, хубожествена гимнастика)
Джанмарко Тамбери (Италия, лека атлетика)
Ивана Шпанович-Вулета (Сърбия, лека атлетика)
Мелиса Варгас (Турция, волейбол)
Милтиадис Тентоглу (Гърция, лека атлетика)
Никола Йокич (Сърбия, баскетбол)
Новак Джокович (Сърбия, тенис)
Симона Радиш (Румъния, гребане)
Франческо Баняя (Италия, мотоциклетизъм)

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР