Баскетбол, България, 2023 г. – това е Александър Везенков. Саша

...
Баскетбол, България, 2023 г. – това е Александър Везенков. Саша
Коментари Харесай

ГОДИНАТА НА БАСКЕТБОЛА: Везенков и останалите

Баскетбол, България, 2023 година – това е Александър Везенков. Саша направи по този начин, че у нас още веднъж да се приказва за баскетбол и новините за този спорт отново да са измежду водещите през годината.

ВЕЗЕНКОВ

Везенков стана втория българин след Георги Глушков, който облече екипа на отбор от НБА. На 27 година Саша отиде там, където всяко момче с оранжева топка мечтае да попадне. Там, където се разиграват милиони, там където целят свят гледа и там, където играят „ извънземни ”. През юли българинът подписа тригодишен контракт на стойност 20 млн. $ с представителя на Западната конференция в НБА Сакраменто Кингс. От тогава Везенков продължава да се приспособява към бързата игра оттатък Океана и се бори с новата позиция да не е главен състезател в отбора си. Макар и кратковременни изявите му на паркета са впечатляващи, само че към момента не задоволително, с цел да може да влезе в главната скица на треньора на „ кралете ” Майк Браун.

ТРУДНОСТИТЕ В НБА

„ За времето, което му се отпуска, Сашо се показва ослепително, проучва познавачът на баскетбола в Съединени американски щати, журналистът и публицист Иво Иванов. - На всички ни се желае треньорът Майк Браун да му има повече доверие. И от това, което сме следили толкоз години в Европа, ми е повече от ясно, че в случай че му се даде опция, той ще оправдае доверието. Въпросът е, че той би трябвало да извоюва – за кой ли път – доверието на още един треньор. Неговият интервал на адаптация, в който да свикне с другите натоварвания в Съединени американски щати, е по-стеснен. На Никола Йокич да вземем за пример му лиши година-две, до момента в който стартира да се усеща удобно. Но Везенков към този момент се е осъществил като баскетболист и аз мисля, че още при започване на 2024 година той ще се усеща доста удобно. Въпросът е да му се даде опция, тъй като той играе в тим, който разполага със ужасно доста играчи на неговата позиция. ”



ПРЕДИ Съединени американски щати

Но другояче до изстрелването на Везенков до равнището на НБА се стигна след постоянна игра на най-високо равнище в Европа с екипа на гръцкия гранд Олимпиакос. Везенков прекара пет години в Пирея, като през 2022/23 завоюва златен требъл – купа, купа и Суперкупа на страната с „ червено-белите “. Тази година атинският гранд изгуби трагично в последните секунди финала на Евролигата против Реал Мадрид. Но изявите на Везенков в континенталната лига като водач на Олимпиакос бяха оценени и той беше определен за MVP на Лигата, а също по този начин стана Най-добър изпълнител и попадна в Идеалния тим за сезона. Той имаше още една самостоятелна премия - Най-полезен състезател в гръцкото шампионата.

У НАС

Без Везенков в редиците си обаче мъжкият ни народен тим трябваше да взема решение кадрови проблеми. И в последна сметка селекцията на Росен Барчовски се оправи с провокациите и се класира за главните квалификации на Евробаскет 2025. Тимът ни е в група в решителната фаза за място на шампионата на континента с Германия, Черна гора и Швеция.

ЗАГУБА

През изминаващата година българският баскетбол загуби една от най-големите си митове - Атанас Голомеев. Членът на " Залата на славата " на ФИБА си отиде от този свят на 76-годишна възраст след тежко боледуване през август.



ОБОБЩЕНИЕТО

Изключвайки Везенков, положението на баскетбола ни е в цялостен контрастност с богатата кариера на Голомеев, играл на пет европейски шампионати, два пъти най-хубав изпълнител на финалите и четири пъти попада в идеалния тим. И не различен, а самият Саша даде по-рано през годината резюме за равнището у нас на един от най-популярните групови спортове в света: „ Не знам по кое време още веднъж ще имаме късмет да се класираме за Евробаскет, само че се надявам, че няма да ни отнеме нови 10-15 години, с цел да го сторим. Не знам какъв брой е ярко бъдещето за българския баскетбол, в случай че всички не се обединят и не работят дружно. В момента не мога да назова имената на трима български играчи, които се състезават зад граница. Не желая да подлагам на критика, само че се надявам, че скоро още веднъж ще намерим метод да играем на европейско състезание ”.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР