Бащите вече ще имат право на платен отпуск от два

...
Бащите вече ще имат право на платен отпуск от два
Коментари Харесай

Бащите вече ще имат право на двумесечен платен отпуск

Бащите към този момент ще имат право на заплатен отпуск от два месеца до навършване на 8-годишна възраст на детето - това плануват промени в Кодекса на труда, които са оповестени за публично разискване на уеб страницата на общественото министерство.

Отпускът ще се употребява едновременно или на части. Същото право на два месеца отпуск ще имат и осиновителите, оповестява БНР.

Новият тип отпуск произтича от европейската инструкция по отношение на равновесието сред професионалния и персоналния живот на родителите, разяснява националният секретар на КНСБ Величка Микова.

„ Мотивът за приемането на този тип отпуск е, че до този миг дамата майка имаше право на повече по тип отпуски за развъждане на дете. Докато бащата сякаш можеше да употребява само отпуск при раждане на детето си и неплатен отпуск за развъждане на детето до осемгодишна възраст “, показва Микова.

Правото ще се употребява, в случай че бащата не е употребил отпуск, трансфериран му от майката на детето. За да получи отпуска, той би трябвало да уведоми работодателя си най-малко 10 дни авансово.

Обезщетението ще му се изплаща от Държавното публично обезпечаване, като занапред следва да се посочи размерът му.

По в този момент настоящото законодателство всеки от родителите има право на 6 месеца неплатен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето, от които 5 месеца могат да бъдат прехвърляни на другия родител.

Предвижда се измененията да влязат в действие от 1 август.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР