Бащите с деца до 8-годишна възраст вече могат да ползват

...
Бащите с деца до 8-годишна възраст вече могат да ползват
Коментари Харесай

НОИ излезе с подробна информация за новия бащински отпуск

Бащите с деца до 8-годишна възраст към този момент могат да употребяват новия бащински отпуск до 2 месеца и парично обезщетение от Националния застрахователен институт за него. Отпускът бе признат небрежно в последните дни на последното Народно заседание и влезе в действие от 1 август. Национален осигурителен институт направи и уточнения по какъв начин се декларира компенсацията.

Правото на отпуск и обезщетение на бащите/осиновителите на деца до 8-годишна възраст е за интервал от 2 месеца, в случай че те не са употребили отпуските при раждане на дете (след 6-месечна възраст на детето), развъждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, на които имат право със единодушието на майката, както и тези при гибел или тежко заболяване на майката. Когато бащата/осиновителят е употребил някои от тези отпуски за интервал по-малък от 2 месеца, той има право на отпуск за разликата сред 2 месеца и употребения отпуск, коментират от осигурителния институт.

До обнародването в Държавен вестник на промени и допълнения в Наредбата за паричните компенсации и помощи и в образците към нея, със заповед на шефа на НОИ) са одобрени следните мостри на документи:

- заявление-декларация за погашение на парично обезщетение за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) на съображение член 53ж от КСО;

- уверение от осигурителя по отношение на правото на парично обезщетение на обезпечено лице (сега настоящото приложение № 10 към наредбата);

- уверение по отношение на правото на парично обезщетение на самоосигуряващо се лице ( в този момент настоящото приложение № 11 към наредбата).

Утвърдените мостри са оповестени на уеб страницата на института, в рубриката " За клиента " / " Формуляри " / " Формуляри и мостри за краткотрайна нетрудоспособност и майчинство " (link is external).

До 14 септември 2022 година в това число в Национален осигурителен институт ще се одобряват данни от старите мостри на удостоверения, приложения № 10 и 11 за погашение на парични компенсации. В интервала от 15 до 18 септември 2022 година ще бъде прекратено приемането на данни от удостоверения, заради актуализирането на програмните артикули и системи, обслужващи приемането и валидирането на данни за погашение на паричните компенсации. В този интервал в рубриката " Софтуер " ще бъде оповестена и новата версия на програмата.

След 18 септември 2022 година ще се одобряват единствено данни от одобрените от шефа на Национален осигурителен институт мостри на удостоверения (в мощ от 01.08.2022 г.), без значение за кои интервали ще се отнасят.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР