Бащата на Кирил Петков Петко разказа, че е разгледал досиетата

...
Бащата на Кирил Петков Петко разказа, че е разгледал досиетата
Коментари Харесай

Бащата на Кирил Петков разгледа досието на бабата от Белене

Бащата на Кирил Петков Петко описа, че е разгледал досиетата на майка си и татко си, които са били в трудов лагер по време на комунистическия режим.  Петко Петков сподели, че е прекарал четири часа в читалнята на комисията по досиетата и дефинира прекарването като " неповторимо ".

Синът му Кирил Петков също описа историята за Райна и Кирил Петкови предходната седмица. Повод за описа му бяха думите на Методи Андреев, който обществено разказа връзките на семейството на претендента за кмет на София на ПП-ДБ Васил Терзиев с Държавна сигурност.

" И двамата са били въдворени в трудовия лагер при село Ножарово. По-късно майка ми е била преместена в различен женски лагер. В досиетата бяха разказани и разпитите, които са били провеждани. В досието на татко ми имаше негови фотоси от лагера. Голяма част от писмата на майка ми - следени, отваряни и преписвани, също бяха там. Документирано е, по какъв начин откакто е напуснала лагера, са се пробвали да я вербуват да работи за Държавна сигурност, тъй като хората към нея са ѝ имали доверие, защото са знаели, че е била жертва на репресии ", написа Петко Петков във фейсбук профила си. 

Според описа му Райна Петкова е била привикана от Държавна сигурност и отишла с квалифициран багаж. Тя декларирала, че е " е подготвена да влезе в пандиза или отново да бъде изпратена в лагер, само че няма да сътрудничи ". 

" Когато стопирах да чета, имах възприятието, че съм бил в машина на времето. Върнах се в годините сред 1946 и 1960. Бях доста разчувствуван от това, което бях видял ", написа още Петков. 

" Вечерта по Панорама гледах Свиленски от Българска социалистическа партия, който беше доста угрижен за мира и добруването на българския народ. Догади ми се ", съобщи бащата на съпредседателя на " Продължаваме промяната ". 

Петко Петков сподели, че това е бил един от най-разтърсващите дни в живота му и е признателен, че е имал опцията да прочете и препотвърди травматичните събития, за които е слушал от дребен. Той даде обещание да разгласява документите щом получи копие от тях. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР