Баща на 12-годишно дете, задържано докато изнася боклука, казва, че няма да приеме извиненията на полицията

...
Бащата на 12-годишно чернокожо момче, което беше задържано за кратко
Коментари Харесай

Бащата на 12-годишно чернокожо момче, което беше задържано за кратко от полицията, докато изнасяше боклука в дома си в Лансинг, Мичиган, каза в понеделник, че не може да се накара да приеме извинение от полицейското управление на града.

„Никога няма да приема извинение. Синът ми не заслужаваше да бъде третиран по начина, по който се отнасят с него. Няма начин, няма форма или форма“, каза Майкъл Бърнард пред CNN. „Справедливост за моя син. Това е всичко, което искам. Нищо друго."

Бърнард, който миеше чинии в кухнята, се разтревожи, когато синът му Ташон Бърнард не се върна от изнасянето на боклука. Излязъл навън да провери сина си, но го заварил с белезници.

Tashawn Bernard е окован с белезници от полицията, докато изнася боклука. Ташон Бърнард е окован с белезници от полицията, докато изнася боклука. @careyann327/TikTok

По-късно Ташон казал на баща си, че се връщал към апартамента си, след като изхвърлил боклука в контейнера, когато полицейска кола се приближила до него. Ташон каза, че един полицай е излязъл от автомобила и е извадил пистолета си от кобура.

След това момчето е било сложено в белезници, каза баща му, преди да бъде поставено в задната част на полицейска кола.

Бърнард каза, че е помолил полицая да обясни защо синът му е бил задържан, но полицаят казал, че ще обясни „след малко“.

„Казах: „Не, не искам – искам веднага да ми кажеш защо синът ми е с белезници“, спомня си Бърнард, добавяйки, че синът му е изглеждал уплашен. „След като видя присъствието ми, това му даде тази утеха, баща му е тук.“

Видео от инцидента беше широко разпространено в социалните мрежи.

В петък полицейското управление в Лансинг съобщи, че техните служители са издирвали заподозрян в поредица от кражби на коли. Полицията каза, че момчето е „носело подобно облекло и в същия жилищен комплекс като обвинен крадец на кола, който е избягал от полицаите пеша“.

Според полицията свидетел е описал заподозрения за кражба на кола като облечен с неонови шорти и бяла риза.

Но един от адвокатите на семейството, Рико Нийл, каза пред CNN, че въпреки че носеше неонови шорти, Ташон носеше „светлосива или светлосинкава риза“, а не бяла. Нийл също каза, че Ташон е носила „напълно различни обувки“.

Полицейското управление в Лансинг издаде изявление, в което се извинява на семейство Бърнард.

„Искам да се извиня, че този инцидент имаше такъв ефект върху този млад мъж и семейството му“, каза началникът Елъри Сосеби в изявлението в петък. Той също така поиска общността да обмисли „всички факти на ситуацията, преди да вземе решение“.

Кметът на Лансинг Анди Шор също се извини и каза, че отделът е бил в контакт със семейството, за да предложи ресурси и подкрепа „за всяка свързана травма“.

„Нашите служители правят всичко възможно, за да защитят Лансинг, но в този случай беше допусната грешка и ние я признаваме и се извиняваме на засегнатите“, каза Шор.

Нийл каза пред CNN вместо извинение, че клиентът му иска да види отговорността на служителите, замесени в инцидента.

„Ако искате да ни поднесете извинение, кажете ни какво се случва с тези полицаи, защото моят клиент продължава да се справя със стреса и травмата, които са му били причинени от това изпитание, докато те просто си тръгват“, каза Нийл.

CNN се обърна към полицейското управление в Лансинг за допълнителен коментар.

В понеделник адвокати, представляващи семейството, казаха на CNN, че продължават да разследват инцидента, преди да решат дали ще предприемат съдебни действия срещу града.

Семейните адвокати казаха, че работят, за да гарантират, че Ташон ще получи „справедливост“.

Артемис Моштагиан и Дженифър Ривера от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР