Баща хвърли детето си от мост в Габрово, Мъж преби

...
Баща хвърли детето си от мост в Габрово, Мъж преби
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Ако си затваряме очите сега, след години обществото ни ще се дели на две - насилници и жертви

" Баща хвърли детето си от мост в Габрово ", " Мъж преби и простреля жена си на бензиностанция в София ", " Над 30 000 са подадените сигнали за домашно принуждение на телефон 112 през 2019 година " Това написа президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в профила си във Facebook. Повод за това стана Международният ден за унищожаване на насилието над дамите.

" Заглавия на изявления в медиите единствено през последните месеци... И още статистики: всяка трета убита жена е подложена на редовно принуждение от страна на килъра си, а всяка десета е желала помощ от полицията... 62% от жертвите са убити в дома си... Сигналите за домашно принуждение на телефон 112 нарастват - през 2016 година са 28 000, през 2017 година - над 29 000, през 2018 година са 31 166, за 2019 година до този миг са над 30 000, по данни на Министерство на вътрешните работи.

Днес е Международният ден на битката против насилието над дами. Тъжен мотив да си напомним статистиката. Но и още веднъж да отворим тази мъчителна тематика. Истински съм отчаян, че след разпалените пристрастености и обещания на политическите сили в българския парламент преди година, промени бяха направени само и единствено в Наказателния кодекс. За да се отметне въпросът. Гласувахме законодателни промени. Готово. Година по-късно, няма изцяло преосмисляне на домашното принуждение като обществен проблем с тежки публични последствия. Цялостната предварителна защита е оставена още веднъж единствено на неправителствения бранш, а финансирането продължава да е на планов принцип. Тъжното число на спешните центрове за дами, жертви на принуждение, у нас не мърда от съдбовното 13, макар поетите политически задължения за център във всяка област. И за най-малко 6 центъра в страната за помощ на изнасилени дами.

Чух, че Министерство на вътрешните работи започва най-накрая Единна осведомителна система за сигналите, ограничаващите заповеди и друга нужна информация в борбата с домашното принуждение. Ще е подготвена... след 3 години. Гледах, чух и прочетох през днешния ден мненията на специалисти от администрацията, Министерство на вътрешните работи и неправителствения бранш. Не видях политици, нито политически задължения.

Миналата година написах в мой пост, че в случай че държавните институции и политическите партии не поемат отговорността да видят казуса и да се изправят против следствията от насилието над дами и деца и домашното принуждение, то те би трябвало да поемат отговорността за това, което следва. Насилие в фамилията. В детските градини. В учебните заведения. Над лекари. Над учители. Над възрастни хора. Кибернасилие. Сексуално принуждение. Ако си затваряме очите в този момент, след години обществото ни ще се дели на две - насилници и жертви. Няма да ни хареса. Но ще е прекомерно късно. Да създадем всичко допустимо в този момент! Иначе няма по какъв начин да желаеме обществото ни да реагира на гледката по какъв начин мъж пребива и прострелва жена си на бензиностанция в София, или на площада във Врачанско, в случай че ние политиците, се пазим от взривоопасността на тематиката и мислим за нейното отражение само в изборните урни? ", предизвестява водачът на европейските социалисти.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР