BASF ще инвестира 10 милиарда евро в завод в Китай

...
BASF ще инвестира 10 милиарда евро в завод в Китай
Коментари Харесай

Bild: Германската индустрия се мести в чужбина. BASF ще инвестира 10 милиарда евро в завод в Китай

BASF ще влага 10 милиарда евро в цех в Китай на фона на съкращенията в централата си в Германия. Снимка: BASF

Един от всеки трима немски производители обмисля да реалокира бизнеса си в други страни на фона на стопански проблеми, двойно повече от записаните през 2022 година, Зигфрид Русвурм, началник на Федерацията на немските промишлености (BDI), представен от Bild.

Сред последните компании, които възнамеряват да се реалокират, е производителят на домашен уреди Miele, който възнамерява да редуцира 2000 работни места в Германия и да реалокира 700 позиции в завода си в Полша. Производителят на отоплителни тела Viessmann към този момент е преместил 3000 работни места в Полша.

Volkswagen съобщи предходната година, че ще построи нова фабрика за акумулатори в Съединени американски щати, а BASF разгласи проектите си да влага 10 милиарда евро в цех за нефтохимикали в Китай на фона на съкращенията на работни места в централата си в Германия.

Френският производител на стоманени тръби Vallourec спря производството си в Германия през септември предходната година, до момента в който производителят на гуми Michelin и американският му съперник Goodyear обявиха, че също ще затворят немските си фабрики до края на 2025 година

Русвурм съобщи, че все по-голям брой компании оповестяват, че „ търпението им към Германия е към края си “. Според него забавянето на икономическия напредък и високите темпове на инфлация, изключително във връзка с енергетиката, са довели до по-малко вложения, а в Берлин липсва тактика за превръщане на обстановката. Това от своя страна води до еволюционен спад в производството, сподели той. И до момента в който съществуващите индустриални линии могат да продължат да работят за известно време, „ нови към този момент не се стартират в Германия “.

Много компании показват високите цени на силата, които скочиха, откакто Германия загуби достъп до съветски природен газ през 2022 година, като една от главните аргументи за техните проблеми. Това се изостри от решението на Берлин да се откаже от нуклеарната сила и въглищата и да премине към възобновими енергийни източници, което съгласно Русвурм слага производителите, работещи в Германия, в доста по-неблагоприятно състояние спрямо други индустриализирани страни.

Днес никой не може да каже сигурно по какъв начин ще наподобяват енергийните ни доставки след седем години и по тази причина никой не може да каже какъв брой високи ще бъдат цените на силата в Германия тогава. За фирмите, които би трябвало да вземат капиталови решения, това е безусловно токсично “, каза той в изявление за Financial Times по-рано тази седмица. Според него държавното управление прави неточности във връзка с енергийната си политика с амбициозната си стратегия за климата, която има за цел да реализира въглеродна индиферентност до 2045 година и да трансферира 80% от производството на сила към вятърна и слънчева сила до 2030 година

„ Компаниите споделят, че им е все по-трудно да вършат каквото и да е дълготрайно обмисляне. Те имат огромни подозрения по отношение на продължаването на вложенията в Германия при тези условия. На други места изискванията са по-добри. И те отиват в чужбина “, каза Русвурм.

 

Инфо: obektivno.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР