Басейнова дирекция – Пловдив няма да се произнесе по процедурите

...
Басейнова дирекция – Пловдив няма да се произнесе по процедурите
Коментари Харесай

Басейнова дирекция – Пловдив няма да се произнася по двете кариери преди да се определи санитарно – охранителна зона в Белащица

Басейнова дирекция – Пловдив няма да се произнесе по процедурите на „ Европейски пътища “ АД и " Холсим Кариерни материали Пловдив " АД преди основаване на санитарно – охранителна зона към питейните водоизточници в Белащица, оповестиха от дирекцията.

Поисканото удължение на концесионните контракти за рандеман на строителни материали от залежи „ Белащица “ и „ Белащица Юг “ от страна на „ Европейски пътища “ АД и " Холсим Кариерни материали Пловдив " АД е от компетенциите на Министерството на енергетиката. В пълномощията на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ – Пловдив (БДИБР) е произнасянето по следните процедури, изброени хронологично: На 31.01.2022 година „ Европейски пътища “ АД внася съобщение за капиталово предложение до Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив – способената институция по реда на Закона за запазване на околната среда. В БДИБР уведомлението е получено за изговаряне по Закона за водите на 14.02.2022 година
На 16.02.2022 година " Холсим Кариерни материали Пловдив " АД внася в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив искане за обмисляне нуждата от осъществяване на оценка за влияние върху околната среда, което е получено в БДИБР за преценка по реда на Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда на 21.02.2022 г.
Междувременно на 20.02.2022 година Басейнова дирекция-Източно-Беломорски район (БДИР) издаде позволение за водовземане от подземни води за питейно-битово водоснабдяване посредством съществуващи уреди на „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД, гр. Пловдив, като залежи „ Белащица “ и „ Белащица Юг “ попадат в пояс II (общ с пояс III) на санитарно-охранителна зона (СОЗ) към каптирани извори „ Калоян дере 1 “ и „ Калоян дере 2 “. В Приложение № 2 към член 10, алинея 1 от Наредба №3/16.10.2000 година за санитарно-охранителните зони за предпазени водни обекти са въведени забрани и ограничавания за рандеман на подземни благосъстояния в пояс II (общ със пояс III) на Санитарно-охранителни зони. БДИБР ще има правна опция да се произнесе по двете процедури едвам след довеждане докрай на тази по основаване на Санитарно-охранителни зони. Срокът за това зависи от съгласувателни процедури, които бъдат извършени по надлежния ред с Министерство на здравеопазването, Изпълнителната организация по горите, Агенцията по геодезия, картография и кадастър и кметовете на засегнатите общини.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР