Бързо разпространяващ се горски пожар избухна в Гюлнар, квартал на

...
Бързо разпространяващ се горски пожар избухна в Гюлнар, квартал на
Коментари Харесай

Голям пожар затвори магистрала в Турция, евакуираха стотици

Бързо разпространяващ се горски пожар избухна в Гюлнар, квартал на средиземноморската турска провинция Мерсин през вчерашния ден в 7 часа сутринта. Пожарникарите започнаха огромна интервенция в региона Гюлнар. Властите изтеглиха към 30 къщи по пътя на пламъците като защитна мярка. 

 Анадолска организация

Усилията за преодоляване на пожара не престават към този момент над 28 часа и през днешния ден с 11 самолета, 29 хеликоптера, 138 пръскачки, 15 булдозера и 850 души личен състав. В гасенето на пожара през нощта участваха и хеликоптери за нощно виждане.

 IHA

Екипи дойдоха от околните провинции, с цел да оказват помощ на пожарникарите на Мерсин, до момента в който локалните поданици бяха мобилизирани да им оказват помощ, дружно с бойци. Министерството на националната защита заяви, че са изпратени девет военни хеликоптера, с цел да оказват помощ в напъните, усложнени от мощните ветрове.

 IHA

Кметът на Гюлнар Алпаслан Юнювар, който оказа помощ на пожарникарите в избавителните работи, да изтеглят маркучи до горящата зона, съобщи пред Анадолската организация (AA), че намесата от въздуха е допустима макар мощните ветрове и изрази вяра „ пожарът да бъде сподавен “. 

 IHA

Евакуираните бяха настанени в две гимназии в региона, до момента в който пожарникарите се опитваха да охладят покрайнините, с цел да пресекат огъня към къщите. 

 IHA

Огнеборците се бореха да попречат на достигането му до автомагистралата Мерсин-Анталия, претрупан средиземноморски маршрут, свързващ южните провинции на най-популярната ваканционна дестинация Анталия.

За страдание през нощта поради вятъра, пожарът обхвана региона на автомагистрала Мерсин-Анталия D-400 и тя беше затворена.

 IHA

Губернаторът на Мерсин Али Хамза Пехливан направи изказване след оглед на региона на пожара. „ Преди всичко, желая да заявя, че нямаме загуба на човешки живот. Евакуирахме 450 наши жители от 110 семейства като защитна мярка. "

Пехливан съобщи, че скоростта напразно малко се е забавила, битката продължава интензивно, само че към момента не могат да кажат, че управляват пожара. " Всичките ни екипи от въздуха и от земята правят своите интервенции. Надявам се да успеем да го потушим в къси периоди. Работата продължава и към този миг. "

 IHA

В изказване, направено от Дирекцията за изключителни обстановки и битка с естествени бедствия към президентството (AFAD), се загатва, че общо 34 здравни чиновници са изпратени с 8 коли за спешна помощ и 2 екипа в района. 7 от 24-те потърпевши от пожара не престават лекуването си в лечебни заведения.

За да се подкрепи работата в района, бяха назначени екипи на AFAD от провинция Адана и Нигде и 1 мобилен координационен камион.

 IHA

Пожарът, който продължава да се гаси по въздух и земя, доближи границата при прилежащата област Силифке. Някои къщи в региона също бяха евакуирани като защитна мярка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР