Бързият растеж се дължи на правилния усет за дефицит в

...
Бързият растеж се дължи на правилния усет за дефицит в
Коментари Харесай

Как производителят на каменна вата "Рок 7" постигна 2550% ръст на приходите

Бързият напредък се дължи на верния нюх за недостиг в пазарната ниша, което бързо води и до промяна в собствеността й. Очакванията на новия й притежател " Фибран България " са приходите да нарастват и през 2022 година Основната опасност за активността към този момент се обрисува евтиният импорт от Турция. #Победител в " Гепард " Визитка: Име: " Рок 7 " Създадена: 2018 година Сектор: Строителни материали Акционер: " Фибран България "
Лидерът в тазгодишната ранглиста на " Гепард " е производителят на каменна вата от Търговище " Рок 7 ". Създадена през 2018 година, компанията публично пуска своите поточни линии на строителния материал към края на март и началото на април 2021 година Резултатите демонстрират напредък на приходите 26 пъти, което е още по-впечатляващо и заради обстоятелството, че те са реализирани от нова компания, която до този миг не е имала построени търговски мрежи за разпространение на продуктите си. Това, като се изключи че демонстрира капацитета на завода от Търговище, се отразява и в доклада му - единствено за 9 месеца употреба личният състав нараства до 58 заети от един и реализира доходи 6.7 млн. лева
Реклама
Всичко това притегля вниманието на " Фибран България ", част от интернационалната " Фибран мъртвец ", основана в Гърция, с произвеждане в седем европейски страни и търговски действия в 63, които вземат решение да купят " Рок 7 " от истинския вложител - локалната строителна компания " Радита ".
Зараждане по потребност
Основаването на " Рок 7 " не идва само от концепция за основаването на нещо от нулата, а от подбудената потребност за първични материали. Райчо Илиев, притежателят и шеф на " Радита ", вижда дефицит на каменна вата за личните си обекти, само че и липса в нишата на пазара, поради което и стартира да построява предприятието в Търговище. Начинанието лишава към 3 години - от момента на регистрация на сдружението до отварянето на порти през 2021 година Засега със съществуващите съоръжения " Рок 7 " има потенциал на произвеждане 10 хиляди тона каменна вата годишно.

Първите стъпки откакто компанията е поета от новия мениджмънт на " Фибран България ", е да поддържат този потенциал и равнищата на произвеждане с минимални спомагателни вложения в производството за възстановяване на процесите и логистиката. Планира се в идващите 5-6 години индустриалният потенциал да се удвои до 20 хиляди тона с постепенни вложения в размер на 10 млн. евро, което ще включва или разширение на първата индустриална линия, или прибавяне на втора, план, който към момента е на равнище проект.
Процесът по произвеждане на каменна вата изисква първичният материал да бъде редуциран до положение на " лава " Източник: Фибран България
" Преди да закупим предприятието, направихме детайлни механически инспекции, с цел да сме уверени в неговите благоприятни условия и дали те дават отговор на оповестеното. Констатирахме, че създаваните артикули са с високо качество, а продуктовата гама надвишава упованията ни. Инвестицията изглеждаше обещаваща и разумната стъпка за нас беше да я създадем ", разяснява Борис Радулов, новият шеф на " Рок 7 " след придобиването й от " Фибран България ".
Реклама
Всички работещи в компанията са от локалния район, където шефът на компанията твърди и че заради наличието на други огромни производители наоколо няма компликации на пазара за работна ръка.
Предизвикателен пазар
Процесът на правенето на каменната вата стартира, когато скалният материал се вкара в поточната линия, където се топи с пещ, захранвана от кокс, и от там излиза под формата на лава. Следва обработка на това положение, където материалът се раздухва, след това се охлажда и втвърдява, след което се реже и пакетира от роботи.

Най-голямото перо сега в активността на произвеждане наподобява да е енергийният микс, необходим за нейното опериране, състоящ се от огромни количества електричество, природен газ и кокс. Според шефа на " Рок 7 " този извънредно енергоемък развой няма реалистична опция, която да разреши спадането на разноските на този стадий.

Именно заради тези цени на произвеждане сега едни от най-големите съперници са производителите от Турция. По данни от Радулов единствено за първите 6 месеца на 2022 година те са внесли внушителните 7 хиляди тона каменна вата на пазара в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР