Бързите антигенни тестове ще спасят системата. Те са до 20

...
Бързите антигенни тестове ще спасят системата. Те са до 20
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Бързите антигенни тестове ще спасят системата

Бързите антигенни проби ще спасят системата. Те са до 20 лева за доказване антиген на ковид. Тях ги тестваме в Националния център. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния действен щаб проф. доктор Тодор Кантарджиев на седмичния брифинг на Националния действен щаб за битка с COVID-19. 

По думите му, в случай че пробата е позитивен, то индивидът може да болести. " Този тест може да хване и няколко дни преди демонстрация на болестта. Те са най-хубави за учебни заведения, джипита и на мястото на грижата – приемните отделения на лечебните заведения и Бърза помощ. Това е най-хубавото, което може да реши въпроса. В момента грип няма. Грипът стартира циркулацията ноември месец, декември има първо епидемиологично разпространяване и пикът е януари или февруари. В момента е за коронавирусния тест. Не е безценен и тряба необятно да се употребява ", добави той.  

" PCR пробата изисква екстракция. Приемаме материали от 15 области. Обикновено работим с 350 – 400 проби, като стигаме до 600, което е връх в потенциала. Когато би трябвало да се удостовери диагноза, това се прави в референтна лаборатория. Повечето неща писмено са много преди ковид. Работи се на цикли от по 96 или 48 проби и молекулярните биолози работят като пчелички. Този труд би трябвало да се почита. PCR диагностиката е призната в целия свят. Най-важното за тази проба е хубавото взимане и превозване на материала. Затова се прави от квалифицирани хора и при съблюдаване на всички правила ", сподели още проф. доктор Тодор Кантарджиев.

Той даде образец с една частна лаборатория, която има над 200 места за работа на материали, като на 150 места се взимат материали за PCR.

" Никога не сме плашили хората. За този тест е признато, че е най-точната диагноза. По нея се ориентираме кой е несъмнено болния, с цел да търсим и ограничаваме неговите контакти. Когато се открие случай на болен в болничното заведение, лекарите и сестрите също би трябвало да се изследват след 4-тия ден от контакта, тъй като до тогава ще са негативни. На 5-ия ден можеш да си позитивен на PCR-теста ", уточни Кантарджиев и разясни, че всеки вторник се актуализира информацията за цветните области в страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР