Бързи и финансово изгодни решения няма за справяне с последствията

...
Бързи и финансово изгодни решения няма за справяне с последствията
Коментари Харесай

Зелените политики на ЕС в отговор на войната в Украйна

Бързи и финансово преференциални решения няма за справяне с следствията от войната, а Старият континент ще бъде в хватката на енергийна неустановеност и високата инфлация най-малко до 2024 година Това ще дефинира както развиването на към този момент приложените законодателни начинания - в енергетика, промишленост и земеделие, част от пакета " Готови за 55 ", по този начин и плануваните такива за 2023 година Очаква се косвените резултати от войната въпреки всичко да допринесат за постигането на нет зеро стопанска система.
Инвазията на Русия в Украйна сътвори редица взаимосвързани проблеми в доста браншове на стопанската система и очевидно отслаби уговорката на европейските държавни управления към някои от задачите на Европейски Съюз в региона на климата. Въпросът е дали това състояние е краткотрайно и може ли изоставането да бъде наваксано в идващите години - Зелената договорка на Европейски Съюз въпреки всичко е дълготраен проект за декарбонизацията на Стария континент до 2050 година

Лидерите на блока са изправени пред три съществени провокации:
Реклама
бързо да понижат енергийната взаимозависимост от Русия (което се реализира с по-бързи от предстоящите темпове) да построяват нови партньорства с трети страни, с цел да подсигурят европейската енергийна сигурност в средносрочен проект и в това време да приложат пакета Fit for 55, или " Готови за 55 " (законодателни начинания за постигането на междинните цели за понижаване на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз - с 55% до 2030 г.), с цел да оживее европейската Зелена договорка.

За страдание напъните и в трите области директно или индиректно способстват за скока на цените на силата в Европа. И до серия от. В същото време проблемите със сушата и заплашват съществено продоволствената сигурност и усилват скептицизма на

Индустрията също се задъхва и губят смисъла си, в случай че се съблюдават единствено отчасти и в лимитирани райони (т.нар. приключване на водород), a още повече нажежава напрежението пред държавни управления и бизнес.

Нужни са и обилни вложения в нова енергийна инфраструктура, обществена поддръжка за затруднените семейства и предприятия, както и политически и дипломатически капитал.
Реклама
Има обаче значителен късмет, която към този момент се е трансформирала и в политика за сигурност на континента и е артикул на дълги договаряния за намиране на консенсус по отношение на въглеродния неутралитет до 2050 година, да получи и косвени тласъци за ускорено развиване от актуалната война в Украйна. Серия от законодателни начинания, част от пакета " Готови 55 ", са стъпка в тази посока. Европейски Съюз дава и знаци, че възнамерява да увеличи задачата си за справяне с световното стопляне според Парижкото съглашение за климата (която евентуално ще бъде с няколко процентни пункта по-висока от 55% до 2030 година понижение на излъчванията на парникови газове), макар че е малко евентуално подобрението да се случи в точния момент за тазгодишната среща на върха на Организация на обединените нации за климата в Египет.

Тъмно време, само че и нов късмет за енергетиката Войната в Украйна донесе може би най-големия трус от десетилетия за енергийната сигурност на Европа - от една страна, газовата рецесия, от друга, галопиращите цени на електрическата енергия в резултат на нея. Бързи, още по-малко финансово преференциални решения няма, а съгласно специалисти Старият континент ще бъде в хватката на енергийна неустановеност и високата инфлация най-малко до 2024 година

В същото време обаче тази внезапна смяна може да се дефинира и като нужния геополитически подтик, от който съюзът се нуждаеше, с цел да форсира прехода си от взаимозависимост от изкопаемите горива към местна самостоятелност и чиста сила. Европейски Съюз има опция в този момент да концентрира напъните си върху климатичните провокации в средносрочен проект и да одобри за неизбежно това, което другояче би имало плашеща политическа цена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР