Бързането на кабинета да затвори въглищните централи не е само

...
Бързането на кабинета да затвори въглищните централи не е само
Коментари Харесай

Проект на кабинета Денков за 30 млрд. лв. заплашва да остави Стара Загора не само без въглищна централа, но и без вода

Бързането на кабинета да затвори въглищните централи не е единствено по искане на Европейска комисия. Управляващите възнамеряват да трансфорат енергийния комплекс " Марица Изток " във " Водородна котловина bLion ” в план на стойност 30 милиарда лева За задачата " Марица Изток " би трябвало да бъде затворена по-бързо, с цел да може да почне и построяването на атомна централа на нейно място.

Автор на bLion е сегашният енергиен министър Румен Радев, излиза наяве от презентация на плана, оповестена през април 2022 година на уеб страницата на Hydrogen Europe. Това е европейската асоциация, представляваща ползите на водородната промишленост и насърчаваща водорода като фактор за общество с нулеви излъчвания, т.е. производството на зелена сила от водород.

Какви последствия би имал за района този водороден план с изключение на затварянето на " Марица Изток "? Обективно.БГ разгласява изследване на Борислав Лазаров от Стара Загора, региона, която ще бъдат най-пряко наранена.

Какво общо има сред водните запаси и производството на " зелен " водород?

Водната молекула се състои от 2 атома водород и 1 атом О2 свързани с доста здрава връзка. Атомното тегло на водорода е 1, а на кислорода – 16, заради, като от 9 л. свръхчиста вода се добива 1 кг. водород. Поради нуждата от извличане на свръхчиста вода и други процеси обаче, действително за извличане на 1 кг. водород се употребяват от 20-30 до 40 л. вода съгласно определената атомна технология и вида сурова вода, нужна при производството.

За да се " разхлаби " доста хубавичко връзка в молекулата на водата и да се понижи потреблението на сила, се прибавя катализатор – става дума за прибавяне на тежки метали, например иридий.

И по двата водородни плана bLion и ZAHYR (втори водороден план в Стара Загора) до момента не е изнесена информация за съответната технологията за рандеман на водород, нито за количеството вода, което ще е належащо, нито за катализатора, който ще се употребява. Никъде не се загатва за нужда от филтриране. Проектът ZAHYR е пред реализация в промишлена зона на Стара Загора, по-конкретно в двора на " Хранинвест-ХМК " АД.

Какво ще е потреблението на вода?

По формалната информация за плана " Водородна котловина bLion " са декларирани планове за произвеждане на 380 000 т./год. водород, от които 180 000 т./год. водород за експорт. Това значи ползване за всички процеси, свързани с производството, от 7 600 000 000-15 200 000 000 л./год.

Огромният въпрос е от кое място ще пристигна тази вода в регион, който внася вода даже за пиянство посредством прекачване на вода от басейна на р. Тунджа в басейна на р. Марица. Ако приказваме за размера на ползване, той е равностоен на потреблението за битово-питейни цели на към 230 000 души население при приблизително ползване от към 33 куб.м/год. (около  90 л./денонощие), каквото е междинното ползване на ползвателите на ВиК – Стара Загора, т.е. ползване за потребностите на към два до четири града с размерите на Стара Загора, според от технологията за произвеждане на водород.

В планетарните карти регионът се класифицира като полупустинен. Този спад във преваляванията наложително върви с повишение на междинните годишни температури и значимо увеличение на потребността от напояване за произвеждане на храни и фуражи в земеделието.

Изваждането на това голямо водно количество от хидроложкия цикъл безусловно ще се отрази отрицателно на хидроложкия баланс в два трансгранични басейна – басейна на Марица и басейна на Тунджа, с извънредно значение за салдото на водните запаси освен на България, само че и на Турция и Гърция.

Как производството на водород в Марица-Изток ще повлияе на климата?

Категорично планът за атомна котловина в Старозагорско в декларираните параметри ще повлияе мощно отрицателно върху климата – сигурно върху локалния, и с обосновано съмнение – върху климата на Югоизточна България. Ще изчерпи така и така извънредно лимитираните водни запаси на район във воден стрес и ще подсигурява дълготрайна водна рецесия.

Освен това планът за bLion възнамерява да покрие с фотоволтаици 250 000 дка или 250 кв.км, т.е. 0,23% от територията на България, с цел да обезпечи нужната сила за произвеждане на " зелен " водород. Това значи напълно да се промени албедото на подстилащата повърхнина, което непосредствено ще промени температурата на земната повърхнина и целогодишния режим на температурата на прилежащия въздух. Ще повлияе непосредствено върху режима на изпарение и транспирация.

Изследователският център на Европейската комисия прави оценка даденостите на Югоизточния район за обмисляне – BG34, където е разположенa " Марица Изток ”, като неконкурентноспособен за насърчаване на атомна енергетика спрямо Югозападния (BG41) и Северозападния (BG31) райони за обмисляне. Оценката е направена през 2020 година за потребностите на осъществяване на задачите по Зелената договорка. " Справедливият преход " не е проблем единствено на енергетиците, а директно визира всички нас.

Източник: obektivno.bg

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР