Бързането на ГЕРБ-СДС да назначи без конкурс бившите свои кметове

...
Бързането на ГЕРБ-СДС да назначи без конкурс бившите свои кметове
Коментари Харесай

Опозицията: По втория начин ще назначат на високи постове бивши районни кметове от ГЕРБ

Бързането на ГЕРБ-СДС да назначи без конкурс някогашните свои кметове на регионите " Изгрев " и " Студентски " в управленията на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) и на " Чистота Искър " е с много противоречив претекст, разгласи опозицията в общинската комисия по стопанска система и благосъстоятелност.

Назначаването без конкурс на високи постове на двамата - Димитър Дилчев (район " Студентски " ) - в ЦГМ ЕАД, и Цветомир Жеков (район " Изгрев " ) - в " Чистота Искър " ЕАД, ще се гласоподава на следващия ден, четвъртък, на постоянната сесия на Столичния общински съвет.

Бързало се с назначението без конкурс, поради нов закон

Вносителите на предлагането – Николай Стойнев, ръководител на комисията по стопанска система, и Георги Георгиев, ръководител на финансовата, и двамата от ГЕРБ, настояват, че са били принудени от събитията за това. Приетият на 8 октомври Закон за обществените предприятия претендирал избран брой членове в управленията на сдруженията, другояче решенията им щели да се афишират за оскъдни.

Назначаването с конкурс в такива сдружения се уреждало с правилника за използване на този нов закон, който обаче щял да бъде направен до 6 месеца. Според вносителите, в случай че се чака до тогава, решенията в двете общински сдружения – ЦГМ и " Чистота Искър ", щели да бъдат оскъдни, защото и в двете броят на членовете на Съвета на шефовете бил под изискуемия предел.

" Когато още няма нов устав към даден закон, се ползва настоящия все още. Прочетох новия закон и в него няма преходна наредба, с която да се анулира настоящия до момента устав, уреждащ състезанията в предприятията ", запита юристът Милка Христова, общински консултант от Българска социалистическа партия. Бившият арбитър Методи Лалов от " Демократична България " също поддържа този мотив.

Вносителят на предлагането Николай Стойнев отговори, че не е правист и се е доверил на мнението на сътрудници адвокати, че новият Закон за обществените предприятия го задължава да бърза и да назначи без конкурс двамата досегашни районни кметове.

" Ако се откри опция да се организира процедура (за избор на претендентите за тези длъжности), тогавазаедно с вас ще я извървим ", обърна се той сговорчиво към Христова и Лалов.

Има настояща общинска разпоредба, която дава опция за избор

Такава опция дава настоящата общинска Наредба за реда и основаване на търговски сдружения и практикуване правата на благосъстоятелност на общината в тях, разгласи Диана Тонова от Българска социалистическа партия.

Ситуацията стана неловка и другият вносител – Георги Георгиев от ГЕРБ, който е юрист, съобщи, никой не е твърдял, че тази разпоредба не се ползва. Неговият аргумент за незабавното назначение на двамата някогашни районни кметове е, че по тази разпоредба процедурата ще отнеме най-малко 2 месеца - " с цел да се даде опция на по-голям брой искащи да вземат участие в състезанието ", сподели той. Тъкмо тя ще завърши и ще влезе в действие новия устав към закона и тогава ще би трябвало " да санираме пороците от миналата (процедура) ", изясни Георгиев.

Има още паднали кметове от ГЕРБ - и тях ли по този начин ще назначаваме?

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС го поддържа и подсети, че следва инвентаризация на още много общински търговски сдружения. Това провокира Владислав Панев, съпредседател на Зелено придвижване в " Демократична България " да попита дали и за тях ще се работи по същия метод - без конкурс. " Тъй като има още паднали районни кметове от ГЕРБ на изборите ", подмятна той.

Този мотив сплоти опозицията в комисията и съветниците на " Демократична България " и Българска социалистическа партия – общо 7, гласоподаваха срещу назначението на двамата. ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация имат 8 гласа и предлагането влиза на следващия ден за приемане на сесията на СОС.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР