Бърз край на войната в Украйна няма да овладее ситуацията

...
Бърз край на войната в Украйна няма да овладее ситуацията
Коментари Харесай

Експерт: Евтините квартали и евтините имоти ще пострадат много при рецесия, хубавите жилища ще задържат цената си

Бърз завършек на войната в Украйна няма да овладее обстановката с неизбежната криза и инфлацията, която ще бъде пречупена от ограниченията на Федералния запас в Съединени американски щати и Европейската централна банка, само че няма да спадне доста бързо. Последното държавно управление водеше най-малко отчасти проинфлационна политика, само че настрана в България се следи неумело държание на Българска народна банка, която не съумя да вдигне минималните наложителни запаси на комерсиалните банки, късно вкара финансовите буфери, и остави банките сами да дефинират плаващия съставен елемент на ипотечните заеми.

Лекото закъснение на растежа на инфлацията на годишна база (17.7% през август) се дължи на чисто вътрешни аргументи - понижаване на вътрешното ползване, което предхожда криза, в която България би трябвало да влезе най-късно през първото тримесечие на 2023 година Това коментира д-р Боян Иванчев, финансист и учител, в ефира на предаването " Светът е бизнес " по Bloomberg TV Bulgaria.

" Нямаме безспорни нищо какво да създадем в България, с цел да спрем рецесията. Ако някой мисли, че с увеличение на заплати и спомагателни фискални тласъци ще преодолее инфлацията, това ще докара до гърмеж на стопанската система. Индикаторът на OECD за потребителското доверие в бъдещето е на безусловно най-ниската си точка, откогато е основан. "

След серия задържане и спадове на цените, освобождение на чиновници и стесняване на потреблението, неизбежно ще следват банкрути и затваряне на бизнеси, счита Иванчев. " Още повече когато приказваме за стопански модели на страни, които не са енергийно ефикасни, както е в България, или някои браншове са с ниска продуктивност. (Този сценарий) е може би с възможност над 55%. "

Рецесията ще има разнообразни резултати върху другите елементи на имотния пазар, разяснява той.

" В България има систематичен недостиг на качествени жилища - най-вероятно хубавите жилища ще задържат цената си. Много от българите имат жилища, само че в голямата си част те са от социалистическия интервал, общите площи са унищожени, тъй като в нашето общество има деструкция на общежитието и не се опазва, това което е общо. Най-вероятно при криза евтините квартали и парцели ще пострадат доста, до момента в който другите ще запазят цената си или спадът ще бъде по-малък. "

Може да се следят FOMO резултати (страхът да не пропуснеш) върху инфлацията и жилищния и кредитен пазар в България.

" Обвинявам Българска национална банка, че позволи на комерсиалните банки да образуват плаващия съставен елемент на ипотечните заеми по междинна цена на депозити в България. По този метод отчасти Българска народна банка се отхвърля от контрола върху основаването на парите. "

Търговските банки вземат участие в основаването на пари посредством кредитирането на клиенти, като това може да бъде лимитирано посредством повишаването на заема, изясни Иванчев. " Ако плаващият съставен елемент на ипотечните заеми беше привързан не със междинната цена на депозити в България, който е в прерогатива на комерсиалните банки,.. а да вземем за пример с Euribor към този момент щеше да имаше резултат от повишаване на ипотечните заеми в България... Има субституция от комерсиалните банки на политиката на централната банка, което е неуместно. Вместо да има трансмисия на политиката на ЕЦБ към България, ние разрешаваме на вътрешни аргументи да движат този пазар в границите на 15 милиарда лева "

България възнамерява да емитира нов дълг от към 2 милиарда евро по седем и дванадесетгодишни облигации, и няма проблем това да бъде направено от служебно държавно управление, счита Иванчев.

" Това което видяхме в предходното държавно управление бе доста огромно разминаване сред априорно и апостериорно прекарване на властта, то беше гранично на фантазно прекарване. Поради това, извънредно значими въпроси, в това число и издаване на дълг, бяха извадени от професионалния диалог... Нямаше професионален диалог за матуритетна конструкция на дълга, дюрация, по какъв начин това да бъде ръководено по най-хубавия метод. Това се ръководи с съответни дейности и мислене, а не с приказки. "

Доходността на тригодишните български скъпи бумаги се повишава - от 0.5% до 1.71% сега на вторични пазар, подсети Иванчев, тъй че е било изгубено скъпо време за по-изгодно издаване на вътрешен и външен дълг.

" Към момента наподобява, че вървим към 6% бюджетен недостиг. Никога от въвеждането на валутния ръб през 1997 г, макроикономическата непоклатимост и бюджетните ограничавания не са нарушавани по този начин внезапно ", сподели Иванчев. Голяма причина за това са резултатите от пандемията и войната, само че още веднъж липсва професионалният диалог, добави той.

Иванчев разказа ограниченията на предходното държавно управление през погледа на поведенческата стопанска система и финанси.

" Правителството прояви и честен хазарт и хиперболично дисконтиране на премиите, правейки нападателна фискална политика, облекчавайки заплащанията на избрани налози, давайки добавки уравниловъчно, и в действителност това изрично подкрепя инфлацията в България. "

Европейската централна банка се притеснява, че повдигането на главните лихвени проценти ще провокира нова дългова рецесия в страни като Гърция, Италия, Испания, Франция, което може да е повода зад оповестената потребност от нови фискални правила от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в нейната тирада за положението на Европейски Съюз в сряда. ЕЦБ закъсня с повдигането на лихвите заради огромната си политическа устременост, сподели Иванчев. Еврото се ръководи от една централна банка, само че страните-членки имат друга фискална политика и дисциплинираност. Целта за 2% инфлация на ЕЦБ няма да бъде реализирана най-малко за година, в случай че не се мине през доста внезапна криза, счита той.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР