Барт Марсоа*, kyivpost.comАмериканското финансиране за Украйна е в безизходица, тъй

...
Барт Марсоа*, kyivpost.comАмериканското финансиране за Украйна е в безизходица, тъй
Коментари Харесай

Вашингтон трябва да помисли как да фалира Путин, а не САЩ

Барт Марсоа*, kyivpost.com

Американското финансиране за Украйна е в невъзможност, защото логиката да се опитваш да изпревариш Русия наподобява все по-непостижима, само че може да има по-добър метод да се употребява финансата помощ

Законопроектът на Сената, който обвързваше финансирането за Украйна с парите за границата и Израел, когато стигна до Камарата на представителите беше разгласен за мъртъв, а в този момент отлежава в Сената. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън (R-La) обаче изрази вяра, че вероятно ще има финансиране: „ Ще приказваме за мярката за Украйна в бъдеще. Нищо не е заровено още. “

Но какъвто и законопроект да бъде признат, надали ще наподобява като сегашната версия на Сената. Да бъдат изхарчени 60 милиарда $ за непозната страна в година, в която се организират избори, може да коства кариерата на няколко персони във Вашингтон. Въпреки това, както сподели представителят Джонсън, „ Не можем да позволим на Владимир Путин да марширува из Европа “.

Време е да погледнем на войната от друга позиция. Конгресът би трябвало да даде мандат за нова тактика.
Вместо да тласкаме Съединени американски щати към банкрут посредством безкрайни разноски, би трябвало да кажем на Украйна да насочи Путин към финансиране на военната машина на Русия. Украинското военно разузнаване е в добра позиция да извърши тази задача. То има впечатляващ опит в реализирането на сполучливи удари против стратегически военни и енергийни цели надълбоко в територията на Русия.

Намаляване на енергийните доходи на Путин

Кръвоносната система на всяка война са парите, а Путин осъществя големи пари от продажбата на изкопаеми горива. Намаляването на американското произвеждане на сила увеличи международната цена на петрола и газа, като в същото време отваря интернационалните пазари за нефт и газ, съветско произвеждане. Това дава на Путин да получава ненадейно високи облаги, от които се нуждае, с цел да финансира своята военна случка.
Американските политици би трябвало да вземат под внимание трагичните триумфи на тази дребна, незадоволително финансирана военна организация. Те би трябвало да насърчат украинския президент Зеленски да употребява украинското военно разузнаване за офанзиви, особено ориентирани към парализиране на оборудванията за произвеждане и експорт на сила на Путин. Атаките против съветската енергийна инфраструктура могат бързо да трансформират военния и финансов баланс на силите.

История на тайните победи

Ако Путин бъде лишен от непозната валута, от която се нуждае, с цел да закупи оръжия и муниции, това бързо ще подкопае способността му да води война и ще даде облекчение на въоръжените сили на Украйна, които водят война против окупаторите на фронтовата линия.

Може ли тази тактика да бъде сполучлива? Военното разузнаване на Украйна към този момент завоюва доста секрети победи, както покрай границата, по този начин и на хиляди километри разстояние от нея. Един елементарен разбор на разноските и изгодите от тези интервенции спрямо продължаващата окопна война поддържа тезата за нуждата от радикална смяна на курса.

Ето няколко образеца за сполучливи офанзиви:
Само преди дни вредител на украинското военно разузнаване взриви изтребител Су-34 на летище Шагол в Челябинск, което е на повече от 2000 километра (1300 мили) зад фронтовата линия. Също този месец украински дронове удариха горивно-енергиен комплекс в Орловска област на Русия, южно от Москва. Ударите унищожиха резервоари за предпазване на гориво и част от електрическата мрежа в района.

Миналия месец задачата беше железопътен тунел в Бурятия, единствената жизнеспособна линия за доставки сред Русия и Китай. Тази линия доставя гориво, ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея и Китай за доставяне на съветската войска. А той се намира на повече от 6500 километра (4000 мили) на територията на Русия. Дни откакто тунелът беше опустошен, различен акция взриви мост над надълбоко дефиле на единствения обходен път за тунела. И двете детонации унищожиха огромни колета с военно реактивно гориво и краткотрайно блокираха транспортните пътища.

На 26 февруари офанзива с украински дрон нанесе обилни вреди на най-големия металургичен цех в Русия в Новолипец, чиито артикули зареждат доста предприятия, участващи в производството на артилерийски снаряди, ракети и безпилотни самолети на Кремъл.

Тези победи не са нещо ново. Те са факт още от началото на войната. През 2022 година Военното разузнаване на Украйна промени по този начин да се каже географията на войната, като пусна дронове против въздушни бази на стотици благи в Русия.

Постиженията имат и съществени последствия за политиката. Те разкриват несъстоятелността на заканите на Путин да употребява всеобщо нуклеарно оръжие като възмездие за всяко нахлуване в Русия. Руското възмездие за офанзивите на украинското военно разузнаване надълбоко в съветската територия е лимитирано до стандартни ракетни и артилерийски офанзиви против цивилни региони. Украинските сили бяха окуражени от тези триумфи, а съветските командири бяха деморализирани и заменени.

Опити за ликвидиране на шефа на Украинското военно разузнаване

Владимир Путин е наясно с ролята на Военното разузнаване на Украйна и на няколко пъти се опита да убие шефа на службата Кирило Буданов. Напоследък и Буданов, и брачната половинка му станаха цели на обособени опити за ликвидиране. Тайните служби на Русия имат въздействие в украинските среди и сигурно ще го употребяват, с цел да подкрепя бюрократичните съперници на шефа на службата.
Политиците на Съединени американски щати и Европейски Съюз би било рационално да се позаинтересуват от активността на украинското военно разузнаване и да дадат мандат за поддръжка на напъните на неговите чиновници. Тъй като Вашингтон прави сметка за всеки $, изпратен в Украйна, ръководещите би трябвало да обмислят по какъв начин да насочат част от тези пари особено за подкрепяне на тайните старания Кремъл да бъде лишен от потока големи доходи, с които да финансира „ специфична военна интервенция “, с цел да банкрутираме Путин, а не себе си.

*Барт Марсоа е някогашен посланик от кариерата на Съединени американски щати и ексглавен зам.-министър на енергетиката по интернационалните въпроси.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР